Medicīnas muzejā notiks mākslinieces Rasas Jansones priekšlasījums «Mūsu piena kundze»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmdien, 2.jūlijā, plkst. 18.00 izstādes “Glandula Mammae” ietvaros Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā notiks mākslinieces Rasas Jansones priekšlasījums “Mūsu piena kundze”, kurā tiks aplūkots Rietumeiropas mākslas vēsturē iestrādātais Madonnas un zīdīšanas attēlošanas kanons.

“Mūsu Piena Kundze” (Our Lady of Milk) ir katoļu baznīcas un mākslas vēsturē pieņemtais, bet mums mazāk zināmais Dievmātes apzīmējums. 

Lekciju lasīs māksliniece Rasa Jansone, kura savā mākslas praksē ir sistemātiski pētījusi dažādas mātišķības formas, informēja izstādes kuratore Jana Kukaine. Rasa Jansone stāstīs par Rietumeiropas mākslas vēsturē (sevišķi glezniecībā un grafikā) iestrādāto Madonnas un zīdīšanas attēlošanas kanonu, ar to saistītām sievišķības konstrukcijām, to izmaiņām gadsimtu gaitā; aplūkos zīdītājas (wet nurse) fenomenu, kas ilgus gadsimtus bija klātesošs ģimeņu un publiskajā dzīvē, kā arī pievērsīsies sieviešu krūšu attēlojumam mūsdienu mākslā (tostarp ar piemēriem no Latvijas laikmetīgās mākslas).

Lekcijas laikā tiks aplūkota arī vērotāja perspektīva (Kā mainās skatiens, ar kādu mēs uzlūkojam sievieti, kura zīda bērnu? Kā tas mainās, ja sieviete kategoriski atsakās zīdīt?).

Ieeja lekcijā bez maksas.

Lekcija noris laikmetīgās mākslas izstādes “Glandula Mammae” ietvaros (kuratore Jana Kukaine). Izstāde aplūkojama visu vasaru P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Atnākot uz lekciju, izstādi varēs aplūkot par brīvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti