Medicīnas muzejā atklās izstādi «Blumbergs. «Burvju flautas» relikvārijs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

7. jūnijā plkst. 17 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā atklās izstādi „Blumbergs. “Burvju flautas” relikvārijs”.

Izstāde turpina Medicīnas vēstures muzeja un Latvijas Nacionālās operas un baleta sadarbību, kas aizsākās 2012.gadā ar izstādi “Medicīna operās”. Šogad ciklā ir iesaistīts arī kolekcionārs Dr. Guntis Belēvičs, kura krājumā glabājas scenogrāfa Ilmāra Blumberga (1943- 2016) darbi Volfganga Amadeja Mocarta operai “Burvju flauta”.

"Burvju flautas" uzvedumu 2001.gadā veidoja scenogrāfs Ilmārs Blumbergs, režisors Viesturs Kairišs un diriģents Gintars Rinkevičs. Izstāde ļauj ieraudzīt, kā tapa operas koncepts un vizuālās idejas, kādi bija mākslinieka pirmie uzmetumi un piezīmes, kā kostīmzīmējumi ir īstenojušies krāšņos tērpos.

Pats mākslinieks par operu ir teicis: "Priekšstats par "Burvju flautu" ir mānīgs. Likās, tā ir pasaka, skaists un viegls, brīnišķīgs darbs. Un tas arī ir viegls un skaists. Un arī ir pasaka. Bet ne tikai. Strādājot pie šīs izrādes, man bija svarīgi noskaidrot, kas ir pūķis (Emanuela Šikanēdera libretā darbība sākas ar pūķi), kas ir burvju flauta un templis. Noskaidrojot šīs lietas, man liekas, tiek atšifrēta luga..

Operas „Burvju flauta“ scenogrāfa Ilmāra Blumberga darbs 2001. gadā tika novērtēts ar Baltijas asamblejas balvu. Iestudējuma videofilma, skices un fotogrāfijas tika eksponēts Blumberga personālizstādē Luksemburgas dārza oranžērijā Parīzē 2002. gadā un Prāgas scenogrāfijas un teātra arhitektūras kvadriennālē 2003. gadā, kur Blumbergs ieguva sudraba medaļu par "saistošu kompleksu risinājumu". Izmantojot iestudējuma idejas un skatuves tēlus, Blumbergs un Kairišs izveidoja videofilmu Latvijas ekspozīcijai Venēcijas biennālē 2001. gadā. Šie notikumi atspoguļojas Blumberga veidotajās kolāžās.

Izstāde Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā būs apskatāma no 7. jūnija līdz 15. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti