Dienas ziņas

Gada labākā saimniecība – SIA "Kalnāji"

Dienas ziņas

"Park & Ride" stāvlaukumu attīstība Pierīgā

Mecenāts P. Avens atklāj izstādi Latvijā

Mecenāts Pēteris Avens atklāj izstādi Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Kultūra un māksla raksturo katras valsts identitāti," tā, viesojoties savu senču dzimtajā pusē netālu no Madonas, atzina labdarības fonda "Paaudze" dibinātājs, mecenāts un mākslas kolekcionārs Pēteris Avens. Kaut arī Avens zināms kā daudzu labdarības projektu iniciators, šoreiz uzņēmējs no savas privātās kolekcijas uz Latviju atvedis unikālu pirmskara latviešu mākslas porcelāna izstādi, kas skatāma Madonas muzejā.

Romāns Suta, Aleksandra Beļcova un Sigismunds Vidbergs - tā ir tikai daļa no unikālās Rīgas mākslas porcelāna kolekcijas, ko izdevies savākt Pēterim Avenam. Tikšanās reizē Pēteris Avens neslēpa, ka viņam pieder iespaidīga krievu un padomju laika porcelāna kolekcija, taču latviešu porcelāns nācis kā atklājums, ko nez vai būtu ievērojis, ja viņa saknes nebūtu saistītas ar Latviju.

"Diezin vai es to būtu ievērojis, katrā ziņā pavisam noteikti jau nebūtu sācis kolekcionēt. Ievērojis varbūt tomēr būtu, jo tas ir ļoti interesants," saka Pēteris Avens. 

Avena kolekcijas unikalitāti ir novērtējuši kā mākslas zinātāji, tā arī izstādes apmeklētāji, kam ir iespēja aplūkot arī porcelāna apgleznošanas darbnīcas "Baltars" darbus, kas iekļauti Latvijas kultūras kanonā. Īpašu gandarījumu par trauslo mākslas kolekciju pauž muzeju ļaudis, uzsverot, ka muzeja krājumi nekad nespēj uzņemt tik daudz unikālu, retu mākslas eksponātu, kādus ir spējuši sakrāt kolekcionāri.

"Jā, šis porcelāns tiek uzkrāts muzeju kolekcijās, bet muzeju kolekcijas nekad nevar paņemt visu, tas arī nav vajadzīgs. Tādā ziņā šī kolekcija, Pjotra Avena veidotā kolekcija, ir tiešām unikāla," uzsver Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Tikšanās reizē Madonas muzejā daudzi pateicības vārdi tika veltīti arī labdarības fondam "Paaudze". Madonas pievārtē uzņēmējs būvē savu ģimenes māju. Latviju Pēteris Avens ir izraudzījies kā vienu no savām mītnes vietām, tāpēc viņam pašsaprotama šķiet vēlme dot vietai, ar kuru viņš ir saistīts.

"Mēs ar partneriem nodarbojamies ar labdarību ne tikai Latvijā, bet arī Krievijā, Anglijā, daudzviet pasaulē, un darīsim to arī turpmāk. Tas ir arī pienākums pret vietu, kur tu dzīvo, tāpēc ir jāpalīdz slimnīcām, muzejiem - tas man ir pašsaprotami. Naudu uz viņpasauli līdzi nepaņemsi. Mecenātisms nav nekas neparasts," norāda Pēteris Avens.

Izstāde "Porcelāna kolekcija. Rīgas mākslas porcelāns (1925-1940) no Pētera Avena krājuma" ietver unikālas laikmeta un mākslas liecības, kuras līdz 12.oktobrim var aplūkot Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti