Kultūras rondo

1919. gads - mākslas dzīve Latvijas Republikas pirmajā gadā

Kultūras rondo

Latviešu kino jaunumu nedēļa: pirmizrādes filmai "Nora" un filmai "Bille"

Marka Rotko centrs ar septiņām izstādēm svin piecus gadus mākslā

Marka Rotko mākslas centrs: vienojošais elements starp neparasto un ierasto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar septiņām jaunām izstādēm tiek svinēta Marka Rotko mākslas centra piecgades jubileja. Aplūkojami gan ārvalstu, gan latviešu mākslinieku darbi, tostarp fotogrāfa Ulda Brieža līdz šim apjomīgākā izstāde, kas uz Daugavpili atceļojusi Rīgas Fotogrāfijas biennāles ietvaros.

Šogad aprit pieci gadi, kopš Daugavpils cietoksnī tika atklāts pasaulslavenā mākslinieka vārdā nosauktais Marka Rotko mākslas centrs. Tā ir vieta, kur iespējams skatīt gan Marka Rotko orģināldarbus, gan sekot līdzi laikmetīgās mākslas tendencēm. Savā dzimšanas dienā, kas tiek svinēta 20.aprīlī, Marka Rotko centrs sevi pozicionē kā vienojošo elementu starp jauno, neparasto, neatklāto un zināmo un ierasto.

"Pieci gadi paskrējuši ļoti ātri,” vērtē Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka. "Pēdējo laiku ar kolēģiem, gatavojoties piecu gadu svinībām, esam atskārtuši, ka tik daudz ir izdarīts, ka grūti visu atcerēties.”

Čačka norāda, ka šajā laikā apmeklētājiem ir bijusi iespēja redzēt neskaitāmas izstādes, piedalīties simpozijos un iepazīt citas kultūras formas.

"Mēs katru gadu organizējam piecus starptautiskos simpozijus, sarīkojam vairāk nekā 50 reģiona Latvijas un starptautiska mēroga izstādes. Šeit mums notiek koncertprogrammas, tāpat mēs integrējam kino un teātra formas, kas vairāk ir raksturīgas āra telpās. Jau trešo gadu svinēsim Mākslas nakti Daugavpils pilsētas svētku ietvaros.

Darbības loks ir ļoti plašs, jo katru izstādi izlolojam, ļoti maz ņemam izstāžu projektus, kas bijuši izstādīti citā kultūras telpā,” skaidro Čačka. 

Ja sākumā sabiedrība bija skeptiska par Marka Rotko centra izveides nepieciešamību, šobrīd šaubu nav. Mērķis – gadā vismaz 90 tūkstoši apmeklētāju, ir izpildīts ar uzviju. Piecu gadu laikā Rotko mākslas centru ir apmeklējuši 500 tūkstoši. Marka Rotko centra vadītājs Aleksejs Burunovs norāda, ka svarīgi bija domāt arī par kolektīvu, lai sasniegtu šādus apmeklētības rādītājus.

Savu piecgades jubileju Marka Rotko mākslas centrs svin ar septiņām jaunām izstādēm. Rotko centram veiksmīga sadarbība izveidota ar "Pashmin" mākslas galeriju Vācijā. Šoreiz tā pārsteidz ar jaunu mākslas projektu “Kas ir attēls? Dzīve un uztveres māksla”. Ar rozā sienām un izteiksmīgiem darbiem skatītājus uzrunā Gruzijas māksliniece Rusudana Kizanišvili. Pašmāju mākslinieku darbus pārstāv Madaras Gulbis neierastās dabas ainavas un Ievas Jurjānes akvareļi.

Savukārt divas no jaunās sezonas izstādēm veltītas fotogrāfijai. Rotko vērojams līdz šim apjomīgākais Ulda Brieža veikuma apkopojums. Izstāde ir otrā Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018 reģionālā izstāde.

“Šī ir vislielākā izstāde Uldim, izstādi mēs veltam Latvijas simtgadei. Uldis ir reportāžas fotogrāfs, izveidojis ļoti iespaidīgu arhīvu, šeit apskatāms vairāk nekā piecdesmit gadu veikums. Mēs gribējām skatīt viņa personisko skatījumu, attieksmi pret visu to, kas notiek Latvijas valstī,” stāsta Fotogrāfijas biennāles vadītāja Inga Brūvere.

2009.15.augusts. Vissvētākās Jaunavas Marijas uzņemšanas svētki Aglonā.
2009.15.augusts. Vissvētākās Jaunavas Marijas uzņemšanas svētki Aglonā.

Izstādi veido četras daļas, pirmā no tām ir jūras tēma, jo Uldis Briedis ir kurzemnieks, jūra viņam tuva kopš bērnības. Otrajā daļā akcentēts fotogrāfa brauciens kopā ar Ingvaru Leiti pirms 43 gadiem no Rīgas uz Vladivostoku Krievijā ar divriteņiem.

„Kā trešo un ceturto drusku miksējam, tas ir Ulda skatījums uz Latvijas notikumiem, īpašs akcents ir neatkarības atjaunošana un Latvijas cilvēki,” norāda Brūvere.

Izstādē apskatāmi arī Otrā starptautiskā Marka Rotko fotogrāfijas simpozija darbi. Viens no simpozija organizatoriem fotogrāfs Vilnis Auziņš stāsta, ka dalībniekiem būtiskākais ir savstarpējā komunikācija, ne rezultāts.

„Ja runājam par izsmalcinātu tēlu pabeigšanu, ar vienu nedēļu ir par maz. Tas, ka Rotko centrs ir iedevis tādu kā nišu, kanālu, kur cilvēki var bagātināt cits citu, zināšanas nodot, šajā ziņā simpozijs dara brīnišķīgu lietu,” atklāj Auziņš.

Tradicionāli pavasarī Rotko centrs aicina arī Latgales māksliniekus piedalīties konkursa izstādē, šoreiz tieši un netieši runājot par plūdiem. Izstādē vērojami vairāk nekā 50 aktīvāko mākslinieku dažādu žanru darbi.

„Rotko centra izveide ir pacēlusi Latgales mākslas dzīvi citā intensitātē, centrs izvērtis ļoti plašu darbību,  tā ir iespēja Latgales māksliniekiem,

sākot no mākslas studentiem un beidzot ar atzītiem profesionāļiem, kvalitatīvi izstādīties šobrīd jau starptautiski labi atpazīstamā izstāžu vidē,” atzīst  Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles vadītāja Ilma Šteinberga.

Šteinberga atzinīgi vērtē plānotās un žūrētās izstādes. "Brīnišķīgi, ka mēs varam ne tikai savus māksliniekus skatīt, bet mēs varam skatīt arī ārzemju mākslinieku darbu izstādes. Brīnišķīgi ir simpoziji, un tā ir iespēja pašmāju māksliniekiem kopdarboties, veidot personīgus kontaktus ar ārzemju kolēģiem. Es domāju, ka Rotko centrs ir plaši atpazīstams ne tikai Latvijā, ne tikai Eiropā, bet, pateicoties Rotko vārdam, visā pasaulē. Ieguvumu reģionam šeit nevar pārvērtēt," turpina Šteinberga.

Valsts Kultūrkapitāla fonda direktors Edgars Vērpe atzīst, ka pirmsākumos arī viņam bijušas bažas, vai Marka Rotko centrs spēs būt mūsdienīgs un pasaulīgs

„Ir fantastiski labas telpas, ir labi atrisināts,

man bija bažas, vai spēs Rotko centrā  pārējās izstādes turēt tajā līmenī, lai pret Rotko neizskatītos provinciālas un vājas,” atzīst Vērpe. "Ar prieku skatos, ka Rotko centra kolektīvam izdodas labi noturēt izstāžu līmeni.”

Marka Rotko mākslas centra viens no tuvākās nākotnes mērķiem ir izveidot keramiķa Pētera Martinsona māju. Tas būs piektais ekspozīcijas sektors. Tāpat centra mērķis nākotnē ir turpināt būt mākslā, kas priecē, uzdod jautājumus, provocē un liek mainīties.

“Lai katru mirkli būtu interesanti, lai nenogurtu apmeklētājiem acis, skatoties projektus, ko realizējam. Galvenais, lai šie projekti ir uzrunājoši, un, protams, arī svarīgi, lai tie mākslinieki, kas atbrauc, viņi ierauga un satiek atgriezenisko saiti arī ar reģionā dzīvojošiem māksliniekiem, un lai reģionā dzīvojošiem māksliniekiem ir šī interese un nemitīga degsme būt kopā ar starptautisko mākslu, jo mēs gribam novilkt vienādības zīmi: reģiona mākslinieks un pasaules mākslinieks,” stāsta Čačka.

Svinot Marka Rotko mākslas centra piecgadi, šovakar ikvienam interesentam būs iespēja baudīt 4D multimediju strūklaku šovu – vienīgo šāda veida šovu Baltijas reģionā, kurā, izmantojot ūdens strūklakas, mūziku, gaismas, video projekcijas un lāzerus, tiks demonstrēts īpaši Daugavpils Marka Rotko mākslas centra piecu gadu jubilejai veltīts priekšnesums.

Baudīt jauno pavasara izstāžu sezonu Marka Rotko centrā būs iespējams līdz 24.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti