Marka Rotko mākslas centrā klāt jubilejas izstāžu sezona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs aicina uz jubilejas izstāžu sezonas atklāšanu, solot svaigumu un spilgtus krāsu toņus, kas ir vienojoši nākamajai centra izstāžu sezonai. Jaunajā sezonā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā būs skatāmas piecas jaunas izstādes, no kurām īpaši izceļama Marka Šagāla izstāde, kas ir ievērojams notikums Latvijas kultūras dzīvē.

Izstāde „Marks Šagāls un Eiropas avangardisti” ir pirmais sadarbības projekts ar Marka Šagāla muzeju Vitebskā, Baltkrievijā. Līdzās Marka Šagāla oriģināldarbiem izstādē būs skatāmas arī vairāku citu 20. gadsimta leģendāro mākslinieku litogrāfijas, tostarp Braka, Matisa, Miro, Pikaso un daudzu citu pasaulslavenu mākslinieku darbi.

Marks Šagāls, īstajā vārdā Moiše Segals, (1887 – 1985) bija ebreju izcelsmes mākslinieks, viens no pazīstamākajiem 20. gadsimta avangarda meistariem. Marks Šagāls veidoja mozaīkas, vitrāžas, skulptūras, monumentālus un lielformāta mākslas darbus. Mākslinieks  bija pieprasīts gan Eiropā un Amerikā, gan Izraēlā. Daudzās katoļu un luterāņu baznīcās, kā arī sinagogās var sastapt Marka Šagāla darbus. 

Marka Šagāla un avangardistu radīto pasakaino pasauli papildinās poļu mākslinieka Mareka Radkes futūristiskā izstāde-instalācija „Black”, kurā mākslinieks piedāvā skatītājiem iesaistīties viņa iesāktajā rotaļā ar telpu, gaismu, formu un krāsu.

Daugavpils mākslinieces Jeļenas Volkovas tēlniecības darbu izstādē „Nostaļģija” būs eksponēti talantīgās mākslinieces stājtēlniecības darbi, kuri galvenokārt tapuši 20. gadsimtā un kuri atspoguļo mākslinieces harismātisko personību. Izstādi īpaši novērtēs klasiskās tēlniecības cienītāji.

Pavasarīgas un gaišas noskaņas radīs latviešu māksliniece Anita Meldere savā izstādē „Ekspresijas. Abstraktā glezniecība”. Anitas Melderes audekli staro, mākslinieces enerģija pulsē krāsu sarežģīto attiecību savstarpējās vibrācijās, aizraujot sev līdzi arī skatītāju.

Svaigā pavasara mākslas „raža” būs skatāma jau par tradīciju kļuvušajā Latgales reģiona mākslas dienu izstādē „Vai nu ir, vai nu nav!”, kurā savu veikumu rādīs Latgales reģiona mākslinieki. Ekspozīcijā būs skatāmi dažādu mākslas mediju un tehniku darbi, skatītājam tajā atvēlēta noteicošā loma - ikvienam būs iespēja nodibināt intīmas attiecības ar mākslas darbu un pašam spriest – „vai nu ir, vai nu nav!”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti