Kultūras rondo

Rīgas projektu koris gatavo programmu "Anglijas garīgums" un iejūtas LNB telpās

Kultūras rondo

Rudens kamermūzikas festivāls: Pēteris Vasks stāsta par sadarbību ar kvartetu “Artemis”

Marka Rotko dzimšanas diena Daugavpilī tradicionāli vainagojas ar glezniecības izstādi

Marka Rotko dzimšanas diena Daugavpilī vainagojas ar glezniecības izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

25. septembrī, kad pasaulslavenajam māksliniekam Markam Rotko šogad būtu apritējuši 117 gadi, viņam veltītajā mākslas centrā Daugavpilī noslēdzās jau 16. starptautiskais glezniecības simpozijs “Mark Rothko”, un durvis vēra tajā radīto glezniecības darbu izstāde.

Spītējot pasaules notikumiem saistībā ar koronavīrusa izplatību, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs arī šogad aicināja Latvijas, Baltijas un pasaules māksliniekus piedalīties simpozijā un radīt darbus. Šogad uz aicinājumu atsaucās septiņi mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Somijas.

“Marks Rotko ir personība, ar kuru lepojas Daugavpils, ar kuru lepojas pasaule. Un kopumā to apvieno viens vārds, ko mēs varam izteikt četros burtos – zeme.” Simboliski Daugavpils Marka Rotko mākslas centra direktora Māra Čačkas vārdi glezniecības izstādes atklāšanā 25. septembrī Marka Rotko 117. dzimšanas dienā savijās ar atklāšanā skanošo ģitāras virtuoza Reiņa Jaunā un čellistes Ernas Daugavietes koncertprogrammas ar nosaukumu “Zeme” etīdi.

Katra dzimšanas diena Marka Rotko mākslas centrā rit mākslinieka piemiņas zīmē, saka Māris Čačka, un tā ir arī tikšanās reize māksliniekiem no daudzām pasaules valstīm, kas divas nedēļas pirms Rotko dzimšanas dienas tradicionāli pulcējas uz simpoziju un rada pasaules slavenajam māksliniekam veltītus mākslas darbus.

“Šim simpozijam ir 16. dzimšanas diena, pašam Marka Rotko centram – 7 gadi.

Mēs esam vēl jauni, bet, pateicoties Daugavpils aizsāktajai tradīcijai, glezniecības kolekcija parāda šo akumulējošo procesu, šo glezniecības daudzveidību, šo dažādo rokrakstu satikšanos. Latvijas mākslinieku satikšanos ar dažādu ārvalstu māksliniekiem. Tas ir dialogs, kas rezultējas un iziet tautās Rotko zīmē, jo katrs no māksliniekiem atnāk, ierauga un īpašāk satiekas ar Rotko, iepazīstoties ar viņa oriģināldarbiem, mākslinieka biogrāfiju, tā ir lieliska tradīcija, kas paspilgtina un virza Daugavpils vārda atpazīstamību pasaulē,” uzsver Māris Čačka.

Koronavīrusa ietekmes dēļ šogad simpozijā nevarēja piedalīties mākslinieki no tālākām zemēm, kā Kanādas, ASV vai Nīderlandes. Izstādes  saturu šogad veido septiņi mākslinieki: Vija un Kaspars Zariņi, Nataļja Marinoha un Uldis Čamans no Latvijas, Romualds Balinsks un Toms Rudoks no Lietuvas, un Rozmarija Torpo no Somijas. Viņu simpozija laikā radītie darbi šobrīd rotā Markam Rotko veltīto glezniecības izstādi.

Izstādes kuratore Tatjana Černova ieskicē: “Divu nedēļu garumā, daudzos dialogos, vietas izzināšanā, radošajā darbā studijās, kur mākslinieki bija kaimiņi viens otram, kas gan savā ziņā inspirēja, gan katrs varēja parādīt, kas priekš viņa ir nozīmīgs, un tas, ko viņi jau ir  sasnieguši šajā dzīves posmā.

Tie ir fantastiski glezniecības darbi, kas redzami izstāde.”

Iedvesmojoties no izcilā mākslinieka filozofijas, Marka Rotko dzimtās pilsētas Daugavpils un Daugavpils cietokšņa atmosfēras, simpozija dalībnieki divu nedēļu garumā radīja darbus,  un katrā no tiem var atpazīt autoru rokrakstus un vietas, kur smeltas idejas, stāsta Tatjana Černova un paši mākslinieki. Viņu vidū ir māksliniece Vija Zariņa, kurai šāds simpozijs ir pirmais mūžā, tāpēc emocijām pilns.

Māksliniece stāsta: “Es šo laiku izjutu kā tādu ļoti pirmreizēju piedzīvojumu. Es pirmo reizi savā mūžā esmu starptautiskā simpozijā. Es nekad ne esmu piedalījusies šādos pasākumos. Vienmēr esmu strādājusi savā darbnīcā viena pati, dalot telpu vienīgi ar savu vīru Kasparu. Man vienmēr gleznojumi radušies tādā vientulībā, klusumā un mierā.  Es negleznoju dabā, es dabā tikai iespaidojos, vācu materiālus, bet pašu darbu veicu darbnīcā. Tas prasa ilgu laiku, un dabā viss ātri mainās. Un tā sajūta, ko es gribu darbā ielikt, es nevaru to tik ātri ielikt, es to veidoju ilgstoši. Un tas izaicinājumus šeit bija, salīdzinoši īsākā laikā priekš manis, eļļas tehnikā, kas lēnām žūst, uzgleznot darbus. Es sāku vākt materiālus un domāju, ko tad es saistībā ar šo vietu varētu radīt, neatkāpjoties no sava mākslinieka rokraksta. Un tas stāsts ir par Daugavu, par Daugavas lokiem, vienu no skaistākajām vietām Latvijā un Latgalē. Un jā, es to uzgleznoju!  

Tā ir mana emocija, mana sajūsma un mans stāsts par šīs vietas sajūtu – Daugava, Dvinska, Daugavpils, Latvija.”

Lai arī šoreiz Marka Rotko dzimšanas pasākums Daugavpilī izvērtās klusāks un mazskaitlīgāks, mākslas baudītājiem tas klātbūtnes un skatīties prieku nemazināja. Izstāde būs skatāma līdz 25. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti