Māra Ārgaļa darbi – sava laika novatorisms latviešu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas Mākslas telpā trešdien atklās izstādi „Māris Ārgalis. Piena ceļš”. Izstāde ļaus iepazīt vienu no savdabīgākajiem latviešu māksliniekiem, kura radošais mantojums līdz šim analizēts ļoti maz. Māris Ārgalis bija ģeniāls zīmētājs, viņa idejas bija svaigas un novatoriskas, taču viņam bija grūti iekļauties jebkādas sistēmas uzliktajos rāmjos.

Mākslinieks no dzīves atvadījās pirms sešiem gadiem 54 gadu vecumā. Šī būs viņa pirmā pēcnāves izstāde, kuras viens no mērķiem ir saprast, kāda tad ir Māra Ārgaļa vieta mūsu mākslas kopainā.

„Tie zīmējumi, ko viņš ir radījis 70. un 80.gados, ir tādi, ka es pat varētu atļauties teikt, ka es otru tādu zīmētāju nezinu latviešu mākslā” - izstādes kuratore, mākslas zinātniece Ieva Kalniņa pievērš uzmanību ārkārtīgi smalki izstrādātajiem Māra Ārgaļa zīmējumiem, taču tie ir tikai viena daļa no šī mākslinieka kopumā ļoti daudzpusīgā un bagātīgā veikuma. Viņš gleznoja, veidoja grafikas, litogrāfijas, plakātus un fotokolāžas, apgleznoja interjerus un darbojās vēl citās jomās. Viņa rokraksts un radošā doma bieži vien neiekļāvās standarta rāmjos, iespējams, tas ir arī viens no iemesliem, kādēļ viņa dzīves laikā bijusi tikai viena viņa personālizstāde, skatāma toreizējā planetārijā 1978.gadā.

„Šajā izstādē viņš rāda arī instalācijas, kas ir hronoloģiski pirmās visā mūsu mākslas vēsturē, tā kā viņš arī hrestomātiskā nozīmē ir ļoti svarīga persona. Viņš pirmais atļaujas pārkāpt kaut kādas eksistējošās normas, veidot instalācijas un interaktīvus objektus,” stāsta Ieva Kalniņa.

1979. gadā Māris Ārgalis izveidoja Jaungada grafismu sēriju, kam uzmanību pievērsa Valsts Drošības komiteja. Sērijā iekļāvās oriģināla dizaina Jaungada apsveikuma kartītes, kurā apspēlēts gaidāmais Pērtiķa gads, bet čekai aizdomīgi liela šķita šīs sērijas tirāža, kā arī vēl citi aspekti:

„Tur bija arī tāds moments, ka tajos pērtiķa atveidos inkriminēja viņam Brežņeva kritiku vai izsmiešanu un tuvojošos Maskavas olimpisko spēļu izsmiešanu”.

Pēc šī notikuma Ārgalis pazuda no mākslas publiskās scēnas. Viņš turpināja darboties tēva mājās, kur iekārtoja savu sietspiedes darbnīcu. Plašākā sabiedrībā Māra Ārgaļa vārds atkal parādījās līdz ar viņa darbošanos banku sektorā 90.gadu pirmajā pusē. Viņš bija „Lainbankas” viceprezidents un Tautas bankas prezidents. Tām bankrotējot, viņš uz nepilnu gadu tika apcietināts un turēts izmeklēšanas izolatorā kopā ar kriminālnoziedzniekiem. Kā uzskata Ieva Kalniņa – pēc šī publiskā un personiskā pazemojuma viņš salūza:

„Kas tiešām, es domāju, būs visiem pārsteigums, ka ir šie te ap 130 Ārgaļa cietuma [laika] zīmējumi, kuri tiek eksponēti pirmo reizi. Es pieļauju, ka cietumā tā mākslinieka būtība viņam bija tas, kas viņam bija jāizmanto, lai tur izdzīvotu un varētu pārdzīvot šo laiku. Man pat īsti negribas šos darbus komentēt, tie vienkārši jānāk un jāskatās”.

Izstādes iekārtojuma līdzautori ir arī Māra Ārgaļa dzīvesbiedre Anda Ārgale un dēls Jānis Ārgalis, kuri abi ir arhitekti. Arī viņi akcentē Māra Ārgaļa spēju no atšķirīga redzespunkta lūkoties uz mākslas un arī dzīves kopsakarībām, un šādi cilvēki ir neērti jebkurai sistēmai.

„Viņš bija ne tikai tālredzīgs, bet viņš juta sistēmu, kurā viņš dzīvoja – tāpat kā mākslā, tā arī dzīvē, jo dzīve un māksla jau nav atdalāmas viena no otras,” uzskata  Anda Ārgale.

„Man personiski visvairāk simpatizē tā neiekļaušanās sistēmā, kas liekas arī tagad kā reiz aktuāla. Ļoti interesanti šīs tēmas saskatīt viņa darbos ar laika distanci,” saka  Jānis Ārgalis.

Izstāde „Māris Ārgalis. Piena ceļš” veidota hronoloģiski, to aizsāk Rozentāla skolas perioda darbi, tā iziet cauri ļoti dažādajiem Ārgaļa radošajiem posmiem un noslēdzas ar projektu, kam viņš veltīja pēdējos dzīves gadus, un, proti, tas bija pētījums par „finanšu tirgus psihotehnoloģijām”.

Izstādi atklās trešdien Rīgas Mākslas telpā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti