Kultūras ziņas

Marijas Naumovas Eirovīzijas tērps nonāk muzejā

Kultūras ziņas

Aizver acis un skaties!

Valda Buša retrospekcija "Mans karogs ir krāsa"

«Mans karogs ir krāsa» ­– izstādē skatāma mākslinieka Valda Buša darbu retrospekcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgas klusajā centrā, mākslas galerijā “Art Platz”, no 15. jūnija aplūkojama mākslinieka Valda Buša daiļradei veltīta izstāde “Mans karogs ir krāsa”. Nosaukumam izvēlēta gleznotāja radošās dzīves devīze, bet ekspozīcijai – darbi, kas atklāj ražīgā mākslinieka bagātīgo un krāsām piesātināto pasauli.

Mākslas galerija “Art Platz”, kas nepilnus divus gadus darbojas greznā jūgendstila namā Alberta ielā, pēc pandēmijas laika dīkstāves atkal vēra durvis apmeklētājiem ar plašu un krāšņu gleznotāja Valda Buša darbu izstādi “Mans karogs ir krāsa”.

Mākslas vēsturniece Biruta Auriņa skaidroja: “Šeit ir izstādīti darbi no vairākiem mākslinieka radošajiem etapiem. Mākslinieks bijis ļoti ražīgs savā radošajā karjerā, un mums šeit apskatāmi vairāk nekā 50 darbi. Izstāde veltīta, lai paskatītos uz mākslinieka radošo rokrakstu, atklātu tēmu loku un īpaši šo triepiena jaudu un krāsu enerģiju, kas caurstrāvo visu Buša daiļradi.”

Valdis Bušs gleznoja katru dienu, deviņdesmit mūža gadu laikā viņa radošais mantojums mērāms vairākos tūkstošos studiju un gleznu. Dzimis Latgalē zemnieku ģimenē, zīmētprieks viņā parādījās jau bērnībā. Studijas Mākslas akadēmijā nepabeidza, jo brīvprātīgi devās uz Sibīriju līdzi savai topošajai līgavai, kuras ģimeni deportēja. Tur viņi arī apprecējās. Pēc Staļina nāves atgriežoties Latvijā, kā tautas ienaidnieces vīram viņam neļāva pabeigt studijas, tomēr atļāva strādāt par skolotāju un mākslinieku-noformētāju. 1970. gados Valdis Bušs sāka aktīvi gleznot, kļūstot par Jūrmalas mākslinieku grupas vadītāju.

“Kā personība viņš uz mani ietekmi atstāja un diezgan stipru iespaidu. Ikreiz, kad mēs pie viņa ciemojāmies uz svētkiem, tur bija nosēdināšanās pie galda un galvenais runātājs ir vectēvs,” pastāstīja Valda Buša mazmeita, LMA restaurācijas nodaļas studente Ieva Buša. “Citādāk viņš bija ļoti humoristisks un draudzīgs, vienmēr izrādīja savas gleznas un arī prasīja viedokli ģimenei, vai tajā gleznā redzam kaut ko, ko vajadzētu labot.”

“Māksla ir vienības mēness tilts starp esību un mūžību”, teicis mākslinieks.

Un par to var pārliecināties, vērojot izstādē vairāk nekā piecdesmit gleznu, kas atspoguļo dažādus Valda Buša radošos posmus. Īpaša uzmanība pievērsta karjeras sākumam, pirmoreiz atklājot mākslinieka darbus, kas tapuši 1950. gadu Sibīrijā.

Mākslas vēsturniece Biruta Auriņa norādīja: “Sadarbībā ar Jūrmalas muzeju un Bulduru izstāžu namu pie mums ir arī darbi, kas pirmoreiz eksponēti 70 gadu laikā, tie ir atrasti bēniņos, kur māksliniekus bija viņus nolicis. Tās ir studijas, kas tapušas piecdesmito gadu sākumā, kad mākslinieks ar ģimeni atradās izsūtījumā Tālajos Austrumos, un krāsas atšķiras no vēlākā stila. Tas ir periods, kad viņš strādāja par zīmēšanas skolotāju un pievērsās saviem motīviem – klusā daba un dabas studijas, uzreiz redzama ekspresīvā jauda, kas parādās vēlāk. Viņam viens no saukļiem bija: “Gleznot, gleznot un tikai gleznot!”, un par krāsām viņš bija teicis: “Mans karogs ir krāsa, un manas krāsas ir spilgtas!”, tā ir viņa devīze, kas caurstrāvo visu viņa daiļradi kopumā.”

Valda Buša krāsu spēks galerijas apmeklētājus priecēs visu vasaru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti