Kultūras ziņas

Slavenu skulptūru kopijas muzeju krātuvē

Kultūras ziņas

VEF Kultūras pils atskatās pagātnē

"Mammmanuālis" – Gunas Pogas pieredze zīmējumos

«Mammmanuālis» – grafiķes Gunas Pogas vizuālā dienasgrāmata par ikdienu ar zīdaini

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sievietes tikšanās ar savu nupat pasaulē nākušo bērnu ir satraucoša. Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras maģistrantūras studente Guna Poga šīs sajūtas dokumentējusi vizuālā dienasgrāmatā. Tagad “Mammmanuālis”, kurā ar pašironiju un humoru attēlota ikdiena ar zīdaini, izdota grāmatā.

Turklāt šis izdevums ir vienīgais, kas pēc vasarā rīkotās jauno grafiķu grāmatu ideju izstādes mākslas telpā “Aminori” nodrukāts ievērojamā tirāžā.

“Mammmanuālis” ir grafiķes Guna Pogas ilustrāciju sērija jaunajiem vecākiem, ko autore veidojusi kā dokumentālu dienasgrāmatu, balstoties uz personīgo pieredzi ar zīdaini pirmajā dzīves gadā.

“Man iepriekš nebija pieredzes ar bērniem, tāpēc viss bija jāmācās no jauna,” stāsta Guna Poga. “Viss bija nezināms – kas ir pakaviņš, kas ir māneklītis, rāpulītis, ķermenītis. Visi šie nosaukumi ir tik sveši. Likās pilnīgi loģiski uzzīmēt.

Visas šīs ilustrācijas ir veidotas ar pašironiju. Jo tā dzīvi tvert ir daudz vieglāk.”

Autore atzīst, ka ironija viņas attieksmē un ilustrācijās ir patīkama blakne, kas arī citiem jaunajiem vecākiem varētu līdzēt saskatīt loģisku notikumu attīstību dažādajās dzīves situācijās.

“Tajā nudien ir ļoti daudzi šie gadījumi – arī vides pieejamība, apģērba jautājums, higiēna, arī māmiņas pašas higiēna. Tā ir bērnu grāmata, bet tā nepavisam nav bērniem. Tā ir jauniem vecākiem,” norāda Poga. “Man daudz vieglāk ir izteikt sevi ar zīmējumiem."

Grāmatā attēlotas situācijas, piemēram, kad mammai ar muti jāpietur džemperis, lai pazīdītu bērnu, vai kad par spīti lielām bailēm jāapgriež nagi, arī mūžīgās nelaimes ar cepuri, kuru nekādi nevar uzlikt tā, lai tā turētos.

Autore uzsver: “Es paužu ar šo tikai un vienīgi savu pieredzi. Tas nozīmē, ka cita māmiņa uzzīmēs šo pašu pilnīgi savādāk.”

Māksliniece arī atzīmē, ka grāmatas turpinājums “būtu vairāk nekā loģisks. Jo viss šis ir kļuvis neaktuāls. Tas iet uz priekšu, un ir jauni notikumi, un viss kļūst sarežģītāk nekā ar guļošu zīdainīti. Labprāt turpinātu.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti