Kultūras ziņas

Konference par vilkačiem Ģertrūdes ielas teātrī

Kultūras ziņas

Nacionālais teātris uzsāk 98. sezonu

Dizaina gaismas objekti Kuldīgā

Mākslinieku rezidencē Kuldīgā tapuši jauno dizaineru gaismas objekti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kā gaismu ietērpt dizaina mākslas objektos, izmantojot LED tehnoloģijas? To nedēļu radošajā darbnīcā „Kuldīga Vol. 1” Kuldīgas Mākslinieku rezidencē apguva Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studenti pieredzējušu latviešu un ārzemju dizaineru vadībā. Nu saspringtais darbs vainagojies ar izstādi, kas Kuldīgā būs apskatāma divas nedēļas.

Tikai diskusijās un dažādos izmēģinājumos ieceres pamazām pārtapa reālos gaismas objektos, kuros izmantotas LED tehnoloģijas.

Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina nodaļas studenti Kuldīgā darbojās divās dizaina meistarklasēs. Šādas radošās darbnīcas ir jauna akadēmijas un Kuldīgas Mākslinieku rezidences iniciatīva, kas tiks turpināta arī citus gadus. Šī gada projekta tēma ir “Ziemeļblāzma” un galvenais vadmotīvs - gaisma.

“Līdz ar to mēs studentiem gribējām parādīt, kas vispār notiek jauns dizaina pasaulē sakarā ar to, ka LED ienāk mūsu vidē arvien vairāk. Mums jādomā, kā šo LED izmantot apgaismojumos,” saka LMA funkcionālā dizaina nodaļas asociētā profesore Ilze Kundziņa.

Lai uzzinātu nianses par LED tehnoloģijām, dalībniekiem bija iespēja klausīties speciālistu stāstījumā. Radošajās darbnīcās piedalījās 17 dalībnieki, kas nedēļas laikā radīja desmit vides objektus un sešas lampas.

Vienu meistarklasi vadīja dizainers Mareks Birznieks no Latvijas, otru - Arihiro Mijake no Japānas. Viņš strādājis dizaina studijās Helsinkos un Milānā, bet nu ir pašam sava dizaina studija, kurā viens no virzieniem ir arī gaismas objektu dizains.

“Es esmu patīkami pārsteigts par rezultātiem. Radošās darbnīcas bija diezgan nervozas, jo bija ļoti īss laiks.  Es centos viņus iekustināt, cik vien iespējams, galvenokārt sarunājoties individuāli,” stāsta Arihiro Mijake.

“Es biju noskaņojies uz piecām dienām, nebūs laika, šis japāņu dizainers lika domāt par pretējo. Bet esmu pateicīgs,” stāsta LMA Funkcionālā dizaina nodaļas maģistrantūras students Ints Neiberts.

Šī dizaina radošā darbnīca  ir turpinājums Kuldīgas novada pašvaldības un LMA pirms trim gadiem iesāktajai iniciatīvai - Mākslas un radošā kvartāla izveidei Kuldīgā, kura atklāšana iecerēta kā dāvana Latvijai valsts simtgades svētkos 2018.gadā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti