Kultūras rondo

Sākas "Lielais Kristaps". Aicinām uz latviešu filmu pirmizrādēm

Kultūras rondo

Rīgā viesojas Mareks Vaškelis, viens no vadošajiem leļļu teātra pētniekiem Eiropā

Mākslinieks starp atmiņu un iztēli. Izstāde "Pārvietojumi" mākslas stacijā "Dubulti"

Mākslinieks starp atmiņu un iztēli. Izstāde «Pārvietojumi» mākslas stacijā «Dubulti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mākslas stacijā "Dubulti" no 8. novembra būs skatāma laikmetīgās mākslas izstāde "Pārvietojumi / Starp atmiņu un iztēli", ko veido seši mākslinieki no Latvijas, Lielbritānijas, Somijas un ASV.  Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" ar izstādi iepazīstina kuratores Vineta Kaulača un Inga Šteimane un mākslinieki Sigita Daugule, Kaisu Koivisto un Kārlis Rekevics.

"Sākotnēji izstāde tapa telpām Marka Rotko centrā, un, ņemot vērā šo vēsturisko telpu izvietojumu, viņa atklājas vairāk tādā horizontālā kustībā. Savukārt, pateicoties Ingai Šteimanei, ir iespēja piedzīvot pilnīgi citu ekspozīciju mākslas stacijā "Dubulti" stacijā, kur telpa pati ir ļoti spēcīga, ar ļoti izteiktu arī vertikālo dimensiju un atsauci modernismā, stāsta viena no izstādes kuratorēm, māksliniece un idejas autore Vineta Kaulača.

Izstādē piedalās seši mākslinieki: Džonijs Brigss (Londona), Sigita Daugule (Rīga), Vineta Kaulača (Rīga), Kaisu Koivisto (Helsinki), Keitija Prata (Londona), Kārlis Rekevics (Ņujorka).

Kaulača norāda, ka visi mākslinieki atsaukušies uzaicinājumam ar vēlmi gan radīt jaunus darbus, gan izstādīt tādus, kas ir tapuši agrāk, bet jaunajā izstādes kontekstā atdzīvojas ar dubultu spēku. Izstādē piedalīties viņa ir aicinājusi vairākus māksliniekus, kas 2004. gadā piedalījušies darbnīcās Ņujorkā, un šī izstāde savā ziņā ir tur uzsāktās sarunas ar māksliniekiem turpinājums, pievienojoties vēl māksliniekiem no Londonas un Latvijas.

"Man bija ļoti interesants Vinetas piedāvājums tāpēc, ka man vienmēr patīk skatīties ārpus institūcijām, man patīk skatīties, kas notiek mākslinieku darbnīcās, un

šis projekts, manuprāt, ir tieši tāds, kā no dzīlēm nācis. Mākslinieks ir pulcējis ap sevi kompāniju. Un praktiski pievērsies tiem jautājumiem, kas viņam ir interesanti par telpu abstraktā nozīmē," atklāj izstādes kuratore Inga Šteimane.

Runājot par izstādes tēmu un darbiem, Šteimane norāda, ka atklājas arī sociāla šķautne: "Ja indivīds veido attieksmi pret telpu, viņš noteikti demonstrē arī savu atbildību par laiku, par šo vietu, un tas ir šī sociālā dimensija. Tas, kas, man šķiet, apvieno šos māksliniekus šajā dimensijā, ir izteikta vēlme sargāt individuālās pozīcijas, tās subjektīvās pasaules, ko viņi katrs veido. Manuprāt, Dubultos tas ir skaisti redzams."

Viena no izstādes māksliniecēm Sigita Daugule skaidro, ka izstādei Dubultos viņa veidojusi divus jaunus lielus darbus – jo, salīdzinot ar iepriekšējo izstādes versiju Marka Rotko centrā, mākslas stacija "Dubulti" ir ļoti atšķirīga telpa ar citām prasībām un citu vērienu. Kārlis Rekevics šai izstādei speciāli vedis jaunu darbu no Ņujorkas. Viņš izstāda lielizmēra ogles zīmējumu sērijas, kuru sižetus veido urbāni motīvi.

Kaisu Koivisto kā vienu no darbu tapšanas stratēģijām izmanto ceļojumu, pētot bijušās Padomju Savienības un Austrumvācijas teritorijas. Māksliniece atklāj, ka viņu interesē vide, cilvēku atstātās pēdas, vēsture, un tieši to viņa attēlo savos dokumentālajos fotoprojektos.

"Māksla ir intuitīvs process un savos darbos es šo intuīciju izmantoju, lai satiekoties fiksētu savas reakcijas, un gaidu arī skatītāju reakciju.

Un tās var būt dažādas – kādu varbūt šausminās šī neglītā vide, kādam varbūt patiks šie interesantie savienojumi, kādus veido daba, kad tā pārņem cilvēka radīto," atzīst Kaisu Koivisto.

Vineta Kaulača šajā izstādē pēta gleznieciskas sakarības, kas liecina par telpas uztveres specifiskajām attiecībām ar tajā klātesošu kustību vai gluži pretēji – mieru. Keitija Prata (Katie Pratt) savas gleznas iesāk ar spontānu žestu, uzmetot krāsu uz gruntēta audekla. Džonijs Brigss (Jonny Briggs) strādā ar fotogrāfijas medija provokatīvajiem aspektiem, izmantojot tos kā abstraktam, tā sociālam komentāram. Izstādē skatāma viņa “Izgaismojumu sērija” (“Spotlight Series”), kas tapusi Džersijas policijas štāba interjeros.

Izstādi "Pārvietojumi / Starp atmiņu un iztēli" mākslas stacijā "Dubulti" atklās 8. novembrī, savukārt 9. novembrī pulksten 12.00 un 16.00 paredzētas tikšanās ar māksliniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti