Kultūra

Tēlnieks Aispurs: Es veidoju apustuļus, un viņi veidoja mani

Kultūra

Igauņu un latviešu teātra mākslinieki satiekas skaudrā pretstatu izrādē «Kabarē Sibīrija»

Rituma Ivanova izstādi "Baltā gaisma" atklāj galerijā "Bastejs"

Mākslinieks Ritums Ivanovs: Māksla izskaidrota zaudē savu burvību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sejas ir milzīga filozofijas jūra, no kuras var smelt un kuru var pētīt nebeidzami – atzīst populārais mākslinieks Ritums Ivanovs. Viņš uzskata, ka māksla ir brīnums un izskaidrota zaudē savu burvību, tāpēc turpina pētīt jau daudzus gadus, un viņa jaunāko portretu izstādi “Baltā gaisma” atklās trešdien galerijā “Bastejs”. Izstādē būs skatāmi zīmējumi, kā arī sīkplastika, kas ir jaunums viņa daiļradē.

Atklāšanas priekšvakarā galerijā “Bastejs” vēl norit darbs pie izstādes režijas. Ļoti svarīgi katram darbam atrast īsto vietu. Lai tas uzrunātu gan atsevišķi, gan saspēlē ar citiem.

Lai arī iekārtošana vēl procesā, redzams, ka šoreiz izstāde ir melnbaltā tonalitātē un to veido zīmējumi, kā arī sīkplastikas darbi, kas Rituma Ivanova daiļradē ir jaunums. Arī šoreiz mākslas objekts ir Ritumam Ivanovam tik raksturīgie portreti, tikai šoreiz atkal citādi savā noskaņā un emocionālajā veidolā.

“Seja ir milzīga filozofijas jūra, ko pētīt un kas man ir interesants. To ieraudzīt dažādi, ielikt mākslas formātā. Es sejā redzu tik daudz ko, bet vai to es varēšu nodot skatītājiem tālāk, tas ir mans grūtais uzdevums,” stāsta Ritums Ivanovs.

Melnbaltajos ogles zīmējumos redzami dažādu paaudžu cilvēki.

Kā uzsver mākslinieks – nav svarīgi, kas viņiem ir prototipi un vai vispār tādi ir, svarīgi - ko šie tēli vēsta.

Lai skatītāju nekādi neietekmētu šo tēlu redzējumā, mākslinieks darbiem nav devis nosaukumus. Atslēgu var meklēt izstādes kopējā nosaukumā “Baltā gaisma”. 

“Šeit, no vienas puses, es esmu visu novienkāršojis, atmetis krāsu, tas ir zīmējums, un tā ir plastika. Līdz ar to paliek esence, un tā ir gaisma, kas uz cilvēka sejas ļoti interesanti spēlē, un šajā gadījumā spēlē gan kā faktūra, gan kā tonis, un, protams, vēl dziļāk spēlē ar to, ko tā seja stāsta. Vai tas ir nevainīgs bērna skatiens, vai tas ir pieredzējuša cilvēka emociju dzīvesgājums. Tie ir tādi dažādi stāvokļi,” uzsver Ivanovs.

Sejas pētniecību Ritums Ivanovs šoreiz paplašinājis arī tādējādi, ka pirmo reizi tai veltījis arī sīkplastikas darbus. Tās ir kā melnas miniatūras glezniņas, uz kurām baltā materiālā atveidoti sejas fragmenti, kas sasaucas ar zīmējumos redzamajiem. “Šoreiz man ir vēl tādas smalkākas sīkplastikas skulptūras, kas arī tikai atveras caur gaismu,” komentē mākslinieks. 

Galerijas “Bastejs” vadītāja Baiba Morkāne stāsta, ka galerijas arhīvos atrodas arī Rituma Ivanova agrāko gadu zīmējumi, un jaunie no tiem ir atšķirīgi – smalkāki gan saturā, gan formā. 

“Šī izstāde ir zināmā mērā askētiska, tai pašā laikā pilnībā demonstrē mākslinieka meistarību, jo man liekas, ka Ritums portretā ir vienkārši izcils.

Gaismai vienmēr bijusi liela nozīme viņa darbos, arī gleznojot. Gaisma ir tieši tas, kas izgaismo to portretu, rada to mistiku.

Savā veidā viņš māk atrast to pozitīvo būtību cilvēkā”, uzskata Morkāne.

Ritums Ivanovs ir no tiem māksliniekiem, kuram ļoti nepatīk detalizēti stāstīt par saviem darbiem, atklāt iedvesmas avotus, jo viņš uzskata, ka katram skatītājam pašam ir tiesības brīvi interpretēt un sajust darbu un visas iepriekš izklāstītās koncepcijas tam var tikai traucēt.

Māksla ir brīnums – un izskaidrota tā zaudē savu burvību, arī tā uzskata Ritums Ivanovs. “Noskatoties filmu, paliek kaut kāda noskaņa, sajūta, pēcgarša. Tā ir tā, pēc kā mēs arī ejam droši vien vai nu uz galeriju, vai lasot grāmatu, vai klausoties mūziku. Mums ir svarīgi būt brīnuma priekšā, un arī priekš manis tas ir brīnums – radīt,” atklāj Ivanovs.

Mākslinieks uzskata – izstādes nosaukums ir ļoti plašs un paskaidrojošs, bet vienlaikus – gana poētisks, lai tās apmeklētājs varētu darbus aplūkot pilnīgi brīvi. Viņš skaidro, ka mākslas darbus radīt viņu iedvesmojot cilvēka brīnums un paša pārdzīvojums radīšanas procesā, smalkas, netveramas sajūtas, ko gribas ielikt mākslas formātā.

“Šeit ir aplūkojamas citādākas formas darbi, arī ļoti unikāli darbi, kas līdz šim citās izstādēs nav rādīti. Unikāli skulpturāli darbi, kas iznākuši ārpus plaknes – tā bijusi manu pēdējo divu gadu interese, ko esmu mēģinājis novest līdz izstāžu formai. Otra daļa ir zīmējumi,” stāsta Ivanovs.

Rituma Ivanova personālizstādi “Baltā gaisma” galerijā “Bastejs” atklāj trešdien, un tā būs apskatāma līdz 11.novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti