Kultūras rondo

Atklās daudzpusīgajam māksliniekam Aleksandram Stankēvičam veltītu izstādi

Kultūras rondo

Cēsu Mākslas festivāls aicina domāt par nacionālo mākslu globālajā laikmetā

RIXC Mākslas un zinātnes festivāls aktualizē tēmu "zaļš"

Mākslinieks Raitis Šmits: Zaļā ir vispretrunīgākā krāsa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Festivāla tēma ir "Zaļš/Atmaskots" jeb atmaskots zaļais. Runa ir par krāsu, par krāsas nozīmi - gan semantisko, gan politisko, gan krāsu kā izteiksmes līdzekli mākslā, krāsu, kas ir dabā klātesoša,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” par šīgada RIXC Mākslas un zinātnes festivālu stāsta Raitis Šmits, vienlaikus norādot, ka zaļā ir vispretrunīgākā krāsa.

“18. gadsimta beigās tika mākslīgi radīts zaļais pigments, jo gleznotāji un arī industrija tiecas izgatavot zaļo pigmentu, kas ir ļoti spilgts, ko varētu izmantot mākslā un rūpniecībā. Tas diemžēl izrādījās indīgs, jo pievienots bija arsēns," turpina Raitis Šmits. “Gleznotāji izmantoja šo krāsu, bagāti cilvēki varēja iegādāties tapetes vai apģērbu, kas ražota ar šo krāsu. Pagāja kāds laiks un konstatēja, ka šī krāsa ir indīga. Paradokss ir tā tiekšanās atainot dabas skaistumu ar šo brīnišķīgo krāsu, kas ir ļoti kaitīga veselībai.”

Adams Brauns no ASV atklāšanā veidos performanci par šo faktu. Izstādes atklāšana 5. jūlija vakarā. Izstāde ir starptautiska, tajā piedalās 20 mākslinieki.

“Visos darbos tādā vai citādā veidā mākslinieki dekonstruē konceptu par zaļo, gan kā krāsu, gan citāda veida konstrukciju,” turpina Raitis Šmits.

“Šī izstāde tapa, zinot, ka ir piešķirtas telpas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, tāpēc uzrunājām vieskuratoru Jensu Hauzeru, kurš jau vairāk nekā 20 gadus strādā šajā jomā. Viņš atzīst, ka šī izstāde ir nozīmīga, jo pirmo reizi materializējusies kā liela izstāde, apkopojam māksliniekus, kas pēdējos gados arvien vairāk strādā ar dažādām tehnoloģijām un medijiem, atklāj zaļo,” papildina Rasa Šmite.

Rasa Šmite par RIXC Mākslas un zinātnes festivālu
00:00 / 01:13
Lejuplādēt

Kāpēc tēma "Zaļš/Atmaskots"?

“Uzrunājām Jensu Hauzeru, kurš pēta zaļo ir ilgstošāk. Zaļo mēs minam kā visantropocentriskāko krāsu, kas ir vispretrunīgākā. Vienlaikus tā ir ar ļoti pozitīvām konotācijām, ja runājam par zaļo dzīvesveidu, gan arī zaļais kā absolūti pretrunīgs. Ja ņemam augus, tie izmanto visu pārējo spektru, lai izdzīvotu. Augi ir zaļi, zaļā gaisma atstarojas, bet augi patērē sarkanā violetā galu. Tas, ko mēs redzam, ka augi ir zaļi, jo viņiem zaļais patīk. Patiesībā tas viņiem ir pārpalikums,” stāsta Raitis Šmits.

Jau vēstīts, ka ikgadējais RIXC Mākslas un zinātnes festivāls notiks no 4. līdz 6. jūlijam Rīgā. Šogad festivāls aktualizē mūsdienās tik populāro tēmu – “zaļš”, tiecoties atklāt šīs krāsas un dzīvesveida simbola daudzās un dažādās šķautnes, informē festivāla rīkotāji. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti