Kultūras ziņas

Gediņu/Dzudzilo kustību izrāde "Ļoti labas minūtes"

Kultūras ziņas

Andas Poikānes un Martas Ģibietes "Visuma mežs"

"Melnā neļķe" – slepenā homoseksuāļu vīriešu subkultūra

Mākslinieks Konstantīns Žukovs izstādē «Melnā neļķe» aicina ieskatīties LGBT+ vēsturēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Londonā un Rīgā dzīvojošais un strādājošais fotomākslinieks Konstantīns Žukovs pēta vēstures liecības un smeļas iedvesmu literārajos darbos par seksualitāti, sākot no islāma Zelta laikmeta homoerotiskās dzejas līdz Oskara Vailda mīlas korespondencei. Žukovs radoši interpretē dažādas mīlestības un pieķeršanās formas, šoreiz ISSP galerijā rādot darbu cikla "Melnā neļķe" otro daļu.

Berga bazārā ISSP galerijas lielos logus klāj Jāņa Zālīša grāmatas "Mīlestības vārdā" teksts no nodaļas "Ar likumu aizliegtā mīlestība". Mākslinieks Konstantīns Žukovs izstādē "Melnā neļķe" pievēršas viendzimuma seksuālajai subkultūrai.

"Melnā neļķe bija apzīmējums, iesauka homoseksuāliem vīriešiem starpkaru Latvijā," skaidro Žukovs. "Pirmo reizi tas parādās dzeltenajā presē, kur apraksta "Melnās neļķes" klubu, kur pie ieejas esot jāuzrāda žetons ar melno neļķi, un no turienes arī radās nosaukums."

Mākslinieks arī uzsver:

"Es runāju par LGBT cilvēkiem un homoseksuāliem vīriešiem kā subkultūru, kas varbūt dažiem liksies pārsteidzoši,

bet it īpaši, skatoties vēsturē, šiem cilvēkiem, mums, bija īpaša valoda un joprojām ir īpaša valoda, satikšanās vietas, noteiktas tradīcijas, komunikācija, tur ir tās subkultūras pazīmes, tā joprojām ir pusatzīta minoritāte."

Izstādot fotogrāfijas, instalācijas un tekstus, mākslinieks Konstantīns Žukovs turpina darbu ciklu par vīriešu homoseksualitāti, interpretējot to caur mūsdienu skatu punktu. Uz melno flīžu ciļņiem lasāms Kārļa Vērdiņa dzejoļa fragments, savukārt no satikšanās vietām pludmalē savāktas apdegušas pagales fotografētas kriminālistikas manierē kā absurdi lietiskie pierādījumi.

Konstantīna Žukova izstāde "Melnā neļķe. 2. daļa"
Konstantīna Žukova izstāde "Melnā neļķe. 2. daļa"

"Sākums tam visam ir personisks, bet par to negribas ļoti daudz runāt," norāda Žukovs. "Tos pārdzīvojumus es mēģinu parādīt caur izpēti. Caur literāro un vēsturisko izpēti es mēģinu runāt par lielākām tēmām, lai cilvēki, kas ir daļa no šīs subkultūras, viņi atnākot varētu ieraudzīt kaut ko no sevis. Cilvēki, kas domā, ka nesaskaras ar šiem cilvēkiem ikdienā – varbūt tas varētu būt dialoga sākums."

"Konstantīna Žukova izstāde "Melnā neļķe. 2. daļa" turpina tēmu, atskatoties uz vēsturiskām parādībām, kas notika jau pagājušā gadsimta sākumā un vēlāk arī padomju gados. Tēma ir ļoti plaša, bet vienlaikus tas ir ievads domāt par šo tēmu un kā mūsu attieksme ir mainījusies, vai tieši otrādi, nemainījusies," atzīmē ISSP galerijas izstāžu kuratore Iveta Gabaliņa.     

Konstantīna Žukova izstāde "Melnā neļķe. 2. daļa"
Konstantīna Žukova izstāde "Melnā neļķe. 2. daļa"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti