Kultūras rondo

Māksliniece. Pārdomas, atvadoties no Džemmas Skulmes

Kultūras rondo

"Dvēseļu putenis" ļāvis Lolitai Ritmanei īstenot sapni par komponēšanu Latvijas filmai

Rīgas mākslas telpā aplūkojama Ata Izanda izstāde "Istabā sāk iemaldīties skudras"

Mākslinieks Izands izstādē jautā – kas notiek, ja abās karojošās frontēs esi tu pats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Izstāžu zāles “Rīgas mākslas telpa” Intro zālē aplūkojama mākslinieka Ata Izanda personālizstāde "Istabā sāk iemaldīties skudras”. Izstāde vēstī par pragmatisko domāšanu, kura sakņojas paaudžu ieradumos, kā arī par pašpieņemtas varonības un varas demonstrējumiem kā ģimenē, tā arī sabiedrībā.

Izstādes ekspozīciju veido atsvešinātu saimniecības priekšmetu saspēle. Tiem piešķirot sakrālu nozīmi, ikdienišķi priekšmeti tiek padarīti par vīrišķā spēka simboliem. Rezultāts ir stilizēta, ikdienas sadzīves kontekstā iekļauta patriarhāla valstība. Militārā tematika, kas atainojas gan konceptuālos mākslas objektos, gan izstādes nosaukumā, asociējama ar jebkāda veida iebrukumu personiskajā telpā – gan individuālā, gan plašākā, sociālpolitiskā mērogā, aicinot padomāt par jautājumu – kas notiek, ja abās karojošās frontēs esi tu pats.

"Tas ir mazāk ierasts rakurss, manuprāt, šāds lomu atainojumam mākslā un izstādēs. Un varbūt tieši vairāk no vīrieša skatupunkta tik dziļi vēstīt par savu sajūtu, par savu statusu, par savu atbildību gan pašam pret sevi, gan arī sabiedrību. Jā, man liekas, tas ir vēl tāds neierasts skatupunkts,"

Ata Izanda izstādes tēmu raksturo izstādes kuratore Luīze Lismane.

Lismane norāda, ka mākslinieks ir mainījis arī izpausmes veidu, jo iepriekš viņš bijis gleznotājs.

"Tas, man liekas, ir arī jebkuram cilvēkam dabiski, laikam ejot, mēs arī mainām savu skatījumu uz dzīvi," vērtē Lismane.

Ata Izanda izstāde iekļaujas “Rīgas mākslas telpas” jaunrades programmā.

"Viņam bija ļoti skaidra un detalizēta sākotnējā izstādes ideja, un vairāk nekā gadu Atis domāja par šo ideju, attīstīja, un galarezultāts izmainījās. Bet arī tajā brīdī, kad tas bija izmainījies, viņš ļoti skaidri palicis pie sava galvenā motīva. Tas izstādes koncepts bija rūpīgi nostrādāts," vērtē kuratore

Jautāts par izstādes nosaukuma izvēli, mākslinieks skaidro, ka tam pamatā ir dzīves realitāte. "Tas tāds reāls gadījums par skudrām, ka rudenī lauku mājā ienāk skudras. Pietiek kaut kādas divas nedēļas neaizbraukt, un tad ieej istabā, un ir pilns ar skudrām. Kaut kas ir jādara. Tad tādas diezgan drastiskas metodes tiek pielietotas, vienkārši tās skudras ir jāindē, jāiznīcina," stāsta Atis Izands.

Izands skaidro, ka tā ir tāda mikro pasaule, kur tiek pielietota vīrieša vara, viņš ir tas, kurš cīnās ar iebrucēju.

"Protams, to var arī attiecināt vispār uz apkārtējo lielo pasauli, kā kaut kādi kaitēkļi un kaut kādas lietas, kas izjauc dzīves līdzsvaru, ienāk globāli valstiskā līmenī. Bija kādreiz aktuāla tēma, ka zaļie vīriņi šķērso robežu. Tas ir tas pats, to var dažādos izmēros pasniegt," analizē Izands. 

Atis Izands absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas glezniecības bakalaura studiju programmu. 2015. gadā pārstāvējis Latviju starptautiskajā laikmetīgās mākslas biennālē “Jeune Création Européenne” Parīzē, vēlāk piedalījies jauno mākslinieku grupas izstādē “Spriedze” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle “Arsenāls”.

Ata Izanda pirmā personālizstāde “Pārejas formas” notika 2017. gadā Mūkusalas Mākslas salonā. Savā otrajā personālizstādē, kura šobrīd skatāma Rīgas Mākslas telpā, mākslinieks eksponē pēdējā gada laikā tapušus objektus, atsakoties no glezniecības kā pamatmedija.

Savukārt par melnbaltā izstādes darbu kolorīta izvēli Izands skaidro, ka tas saistīts ar zviedru mēbeļu ražotāju, kas daudzas lietas veido baltā estētikā.

"Tā ir tāda utilitāru priekšmetu stilizācija, izmantojot arī tādus materiālus, ar ko mēs nomainām tās vecās padomju sekcijas un skapīšus. Ar šīm jaunajām baltajām skaidu platēm un baltajiem rokturiem. Tā estētika ienāk mūsu mājoklī, un tā kā es šo izstādes telpu arī veidoja kā stilizētu istabas un, piemēram, arī vannas istabas atveidojumu, tāpēc arī arī šī stilizētā utilitāro priekšmetu baltā un melnā krāsā," atklāj Izands.

Ata Izanda personālizstāde "Istabā sāk iemaldīties skudras” Rīgas Mākslas telpā aplūkojama līdz 30. novembrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti