Kultūras ziņas

Inese Galante aicina uz festivālu "Summertime"

Kultūras ziņas

Jūrmalā uz ielas ikvienam pieejamas klavieres

Kuldīgā "Lāči pīpē zāli"

Mākslinieks Andrejs Prigičevs: Barības ķēde ir viena no interesantākajām tēmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Barības ķēde”, “Cīņa par pirmo seksa lelli 1872. gadā”, “Gani mērās”, “Kristiešu harakiri” – šie ir tikai daži no nosaukumiem, kurus mākslinieks Andrejs Prigičevs devis saviem darbiem izstādē “Lāči pīpē zāli”.

Tās ir nelielas ainiņas, kurās sīkas dzīvnieku un cilvēku figūras atspoguļo dažādas radības kroņa saimē provokatīvas un mūžam aktuālas tēmas. Izstāde Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā būs skatāma no 11.augusta.

Ikdienā dzirdētus stāstus, kas kādam citam tā arī paliktu parasts stāsts, Andrejs Prigičevs pārvērtis ainiņās, kurās tas turpinās – ironisks, dažbrīd pat grotesks. Autors spēlējas ar domu – kā būtu, ja būtu. Kā būtu, ja tūristu vietā, kas piesēduši vakarā pie ugunskura atpūsties un izklaidēties, pēkšņi atnāktu lāči un darītu visu to pašu.

Tā radusies ainiņa, kuras nosaukums dots arī izstādei - “Lāči pīpē zāli”. Tēmas darbiem ir dažādas, citas aktuālas tikai konkrētam laika posmam, citas pārlaicīgas un šķiet, mūžam esošas.

“Šī tēma – barības ķēde – man ir viena no interesantākajām. Tā man visu dzīvi velkas cauri, tā ir – visi par to domā, cik ilgi pietiks ēst un kurā posmā esam,” stāsta Andrejs Prigičevs.

Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerija ir trešā vieta, kur izstāde apskatāma. Andrejs Prigičevs ar šiem darbiem arī parādījis, ka Latvijā joprojām pastāv cenzūra, jo provocējošo stāstu un tēmu dēļ ne visur izstādi ļauts rādīt skatītājiem. Darbu kolekcija veidojusies pamazām, katru gadu tai pieplusojot kādus desmit jaunus. Ainiņu veidošana aizņemot kādas divas nedēļas, bet to izdomāšana daudz ilgāk.

“Ir pārveidotas lietas, kas ir bērnu rotaļlietas, citreiz nevainīgas, bet patiesībā agresīvas un ironiskas,” komentē mākslinieks.

Andrejs Prigičevs dzīvo un strādā Liepājā, ir restaurators un interjerists, darbojas multimediālās mākslas dažādās formās, daudz glezno, radījis virkni instalāciju un interjeru. Pēc mākslinieka zīmējumiem animācijas studijā “Rija” tapusi multiplikācijas filma “Kad āboli ripo”. Mākslinieks tic latviešu spēkam un talantam dažādās jomās un izstādē “Lāči pīpē zāli” atstājis vietu arī patriotiskai tēmai – darbā “Kapi uz Mēness”.

Kuldīgas Mākslinieku rezidencē personālizstāde skatāma līdz 9. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti