Kultūras ziņas

«Cerību ezers» Jaunajā Rīgas teātrī

Kultūras ziņas

Pārdaugavā atklāj Džemmai Skulmei veltītu "Vasaras māju"

Mākslinieku vasaras skola muižā Cēsīs

Mākslinieki vasaras skolā Ruckas muižā rada nākotnes vīzijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz 11. jūnijam mākslinieku rezidencē Ruckas muižā notiek Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) rīkotā vasaras skola, kurā Baltijas valstu mākslinieki cenšas “atkost” šā gada vasaras skolas moto “Šī ir rītdiena!”. Mākslinieki vasaras skolā klausās ārvalstu profesionāļu lekcijas un strādā pie reāliem mākslas darbiem par nākotnes vīziju tematiem.

Rīkotāji norāda, ka ar vasaras skolas palīdzību vēlas "veidot ciešāku starpdisciplināro sadarbību starp dažādu mākslas un kultūras nozaru pārstāvjiem, izzināt šodienu caur aktuālo pieredzi un kultūras teorijas skatpunktiem, mūsdienu mākslinieku stratēģijām, laika uztveres konceptualizēšanu caur atmiņas un arhīva “ietvariem”, postkoloniālās un postsociālistiskās pieredzes krustpunktiem, realitātes un zinātniskā fantastikas interpretācijām" utt.

Vasaras skolas izglītojošo programmu - diskusijas, lekcijas un radošās darbnīcas - var apmeklēt jebkurš mākslas mīļotājs. Nakšņošana un sadzīves prieks muižas mājā gan tikai māksliniekiem. Ruckas muižā apmetušies dažādu žanru pārstāvji - gleznotāji, fotogrāfi, mūziķi, tēlnieki. Viņu vidū arī mākslas teorētiķi un kritiķi no Baltijas valstīm.

"Mūsuprāt, tieši tāds starpdisciplinārums ikdienā pietrūkst, un tad tas vasaras skolas formāts ir tādi drusku svētki, kuros mēs satiekamies un izbaudām kopābūšanu, vienlaikus tas ir arī ļoti intensīvs pašizglītošanās process," stāsta vasaras skolas programmas veidotāja Ieva Astahovska.

Vasaras skolā top filmas, performances un dažādu citu formu darbi. Galvenais jautājums un pārdomu tēma Ruckas muižā šogad ir: kā šodiena ietekmēs rītdienu. Cēsu nākotnes ainu daļa mākslinieki cenšas uzburt caur sarunām ar vietējiem iedzīvotājiem.

"Vasaras skolas galvenā tēma - šodiena ir rītdiena," saka mūziķis, vasaras skolas dalībnieks Jānis Šipkēvics. "Ideāli būtu, ja tu iedotu kādu vīziju vai skata punktu, kur mēs esam un kā, tavuprāt, šī vieta izskatīsies nākotnē."

Savukārt uzņēmējs Gundars Skudriņš uzskata, ka projekta izdošanos noteiktu tas, ja rezultāts ieinteresētu plašāku publiku. Vasaras skolas prioritāte ir mākslinieku savstarpējās sadarbības process un katra dalībnieka intelektuālais ieguvums.
mākslinieks no Igaunijas Aksels Hāgensens

"Mans lielākais ieguvums būs teorija par utopijas un nākotnes vīziju modelēšanu," teic mākslinieks no Igaunijas Aksels Hāgensens. "Es domāju, ārzemju vieslektoru stāstītais palīdzēs gan mākslinieku, gan teorētiķu un kuratoru darbā."

Pasākums notiek ar Eiropas Savienības programmas "Creative Europe" un valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti