Mākslinieki pulcējas «RojaL» laboratorijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Karaliskais nosaukums "RojaL" jau trešo gadu Ziemeļkurzemes mazpilsētā Rojā veiksmīgi apvieno kino un mākslas festivālu. Kino skatīšanās jau aiz muguras, bet mākslas laboratorija, kurā vairāk nekā desmit ambiciozu vietējo un starptautisko mākslinieku strādā pie savām performancēm, tikai tagad sāk uzņemt apgriezienus.

Burts “L”, kas Roju padarīja par karalisko RojaL jau pazudis, taču festivāls turpinās ar mākslas laboratoriju. Tā piedāvā radošu vidi pietiekami ambicioziem māksliniekiem no dažādām valstīm, kuri izmantos maņas, lai pēc tam taptu skulptūras, instalācijas, performances, skaņas māksla, kā arī cita veida darbi.

Mākslas laboratorijas vadītājs Māris Grosbahs taujāts pēc kādiem principiem notika mākslinieku atlase, norāda, ka, "lai būtu tādi, kuri uztaisa arī tādus paliekošus objektus".

"Tad tāpatās, lai būtu tāds eksperimenta gars iekšā tajā laboratorijā. Lai vairāk ar eksperimentiem nodarbojās, jo tas vairāk attaisnotu nosaukumu – laboratorija," saka Grosbahs.

Mākslas darbs - horizonts

Keramiķis Sergejs Isupovs dzimis Ukrainā, mācījies Igaunijā, bet dzīvo ASV. Viņam kopā ar dzīvesbiedri top kopdarbs, kas būs gan veidots no māla, gan arī gleznots uz ēkas sienas.

"Jūra, vējš un valstība. Kopā ar savu sievu mēs izvēlējāmies objektu - vecās zivju rūpnīcas sienu. Mums ir iecere uz sienas izveidot horizontu uz kura būs attēloti divi viens otram pretī skrienoši cilvēki," stāsta mākslinieks.

Mākslas darbs - māla koks

Mākslinieks no ASV Trejs Hills frāzi: ”Es esmu vecais jūras vilks!” atceras no pirmās viesošanās Rojā. Šobrīd viņš redzētos iespaidus atveido skulptūrā, kuras tapšanā tiks izmantots ap 40 kilogramu māla.

"Es veidoju skulptūru no māla, kas būs kā koks. Skulptūras iekšpusē ir arī metāla konstrukcijas un pabeigta tā būs apmēram manā augumā," stāsta mākslinieks.

“ROJAL” mākslas laboratorijas noslēgums paredzēts 10. augustā, kad skatītāji varēs vērot dalībnieku izstādi un dažādas performances pludmalē un pilsētvidē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti