Mākslinieki mācīs robotam rūpēties par dzīvām būtnēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

27. maijā tiešsaistē platformā "Zoom" pulksten 18.00 tiks atklāta rezidence “Kontakt/Ligzda”, kuru organizē Jauno mediju kultūras centrs "RIXC" sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā. "Rezidencē jaunas prasmes šoreiz ir ieradies apgūt nevis mākslinieks, bet robots. Vai vārdam “dabiski” pastāv robežas post-mākslīgā intelekta laikmetā? Vai mākslīgais intelekts spēs rūpēties par dzīvām būtnēm? Kopā ar robotu NaoMi aicināsim ielūkoties nākotnē un sekot līdzi tiešraidei, lai noskaidrotu, vai ligzdā radīsies dzīvība," vēstīts informācijā medijiem.

Rezidencē robots NaoMi tiks mācīts kontrolēti izperēt putnu olas un kļūt par jaunas dzīvības līdzradītāju.

Robota “vecāki” rezidencē ir jaunie mākslinieki Laima Graždanoviča un Jurģis Peters, kuri robotu apmācīs un palīdzēs apgūt nepieciešamās prasmes. Šī ideja māksliniekiem radās domājot par cilvēku neviennozīmīgajām attiecībām ar mākslīgo intelektu un robotizāciju – "no vienas puses, bailes no nākotnes, kurā robotizācija būs atņēmusi cilvēkiem darbu, bet, no otras puses, – vīzija par futūristisku sabiedrību, kurā robotu darbaspēka rezultātā cilvēks beidzot ir brīvs". NaoMi ikdienas gaitām varēs sekot līdzi tiešsaistē.

Virtuālajā rezidences atklāšanā ar projektu iepazīstinās Gētes institūta Rīgā direktors Ārents Reskenss (Arendt Röskens), "RIXC" pārstāvji Rasa Šmite un Raitis Šmits, kā arī robota “skolotāji” Laima Graždanoviča un Jurģis Peters.

No 28. maija līdz 19. jūnijam, iepriekš piesakoties, robotu varēs apmeklēt individuāli arī klātienē "RIXC" galerijā, Lenču ielā 2.

"RIXC" pārstāvji informēja, ka "NAO" roboti GAIA un NaoMi ceļo pa Eiropu un apgūst daudzas jaunas prasmes – un tādā veidā arī veicina un pilnveido Eiropas programmētāju un mākslinieku savstarpējo sadarbības tīklu. Kopš 2020. gada vasaras roboti Gētes institūta uzdevumā apceļo Eiropas pilsētas, un šī ceļojuma pēdējā rezidences vieta ir Rīga.

"Laikā, kad pandēmijas dēļ daudziem eiropiešiem ceļošanas iespējas ir ierobežotas, robotu ceļojums norit bez mazākās aizķeršanās. Katrā jaunā pieturvietā – Bratislavā, Groningenā un visās citās projekta pilsētās – apvienojās programmētāji un mākslinieki, lai ar jaunu programmu palīdzību iemācītu robotiem jaunas prasmes.

Ceļojuma maršruts katru robotu aizveda uz savu pusi, tādējādi projekta noslēgumā tie sava ceļojuma sākumpunktā atgriezīsies ar atšķirīgām prasmēm.

Laikā, kamēr GAIA Rietumeiropā mācījās boksēties un spēlēt futbolu, NaoMi Austrumeiropā tika programmēts radīt mākslas darbus ar rakstāmmašīnu," pavēstīja rezidences veidotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti