Mākslinieki Latvijas pilsētās radīs 10 jaunus vides objektus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvija Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) īstenotā publiskās mākslas programmā “Kopā” konkursa kārtībā paredzēts izstrādāt 10 jaunus pilsētvides objektus Rīgā un reģionu pilsētās. Projektu iesniegšanas termiņš konkursam noslēdzās 14. septembrī, un tajā tika iesniegts 41 projekts, informēja LLMC pārstāvji.

Pēc žūrijas vērtējuma Rīgas un reģiona pilsētu publiskajās telpās tiks īstenoti sekojoši vides objekti:

  • “Zilais miglas vāls” (Anna Līva Traumane, Harijs Vucens; Rīga, Imanta, Anniņmuiža)
  • “Tavs nogurums nav tava vaina” (Miķelis Mūrnieks, Henriks Eliass Zēgners; Rīga, dažādas vietas)
  • “Zvēri neaizmirst!” (Aija Baumane-Līce; Rīga, Āgenskalns, Jaunatnes dārzs)
  • “Metamorfozes” (Krista un Reinis Dzudzilo; Rīga, Operas skvērs)
  • “Neredzamie” (Ance Vilnīte; Rīgas centrs)
  • “Apaļā horizonta līnija” (Gints Gabrāns; Daugavpils)
  • “Pieturvieta: Rucka” (“Nomad Architects”; Cēsis, Ruckas parks)
  • “VA (Various Artists)” (Zahars ZE, Nameda Zemīte, Alvis Bergards; Valmiera)
  • “Robotkaķēns Indriķis XIII” (GolfClyderman; Madona)
  • “Vēja paviljons” (Ēriks Božis; Liepāja)

Projektus vērtēja žūrija septiņu cilvēku sastāvā: Selga Laizāne (Kultūras ministrijas Valsts sekretāres vietniece Latvijas valsts simtgades jautājumos), Guntars Ruskuls (Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Stratēģiskās vadības pārvaldes vadītājs), Daina Auziņa (Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas vizuālās mākslas departamenta krājuma darba vadītāja), Solvita Krese (Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore), Santa Hirša (mākslas kritiķe), Krišs Salmanis (mākslinieks), Evelīna Ozola (arhitekte, pilsētplānotāja, platformas “Fold” direktore).

“Prieks, ka programma radīja tik lielu interesi mākslinieku vidū, rezultātā vērtēšanai tika iesniegts kopumā 41 projekts. Pieteikumi bija ļoti dažādi, un katram bija sava stiprā puse. Žūrijas uzdevums – izvēlēties 10 realizējamus objektus – bija ļoti grūts, jo nācās atteikties no vairākiem labi izstrādātiem un īstenošanas vērtiem projektiem.

Ceru, ka šajā programmā neatbalstīto objektu autori meklēs citas iespējas savu ideju realizācijai un tās dienas gaismu ieraudzīs ar citu projektu un finansējuma palīdzību.

Plašais pieteikumu klāsts deva iespēju žūrijai izvēlēties programmas “Kopā” raksturam atbilstošākos projektus. Īpašs gandarījums, ka puse no atbalstītajiem projektiem tiks īstenoti ārpus Rīgas, kā arī objektu autori ir gan stabili un sevi pierādījuši, gan jaunākās paaudzes mākslinieki, dizaineri un arhitekti. Ceru, ka novembra vidū, kad objekti būs nodoti sabiedrības vērtējumam, tie priecēs arī citus”, par konkursa rezultātiem stāsta programmas “Kopā” vadītāja Līga Lindenbauma.

Tuvāko nedēļu laikā Latvijas Laikmetīgās mākslas centra mājaslapā un sociālo tīklu kontos ar intervijām un vizualizācijām tiks atspoguļota objektu tapšana, atklāts katra objekta stāsts un žūrijas pamatojums to īstenošanai. Novembra vidū notiks “Objektu parāde” – realizēto projektu atklāšana un iepazīšana dzīvē, kurā piedalīties būs aicināts ikviens Latvijas iedzīvotājs.

KONTEKSTS:

No 2020. gada augusta līdz decembrim Latvija Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) īsteno Latvijas republikas Kultūras ministrijas deleģējumu vizuālās mākslas jomā – publiskās mākslas programmu “Kopā”, kuras kopējais piešķirtais finansējums ir 150 000 eiro.

Programma radīta kā atbalsta mehānisms vizuālās mākslas pārstāvjiem Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai, papildus ietverot kvalitatīvu pilsētvides uzlabošanu.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) ir viena no vadošajām nevalstiskajām institūcijām, kas veicina un atbalsta Latvijas laikmetīgās mākslas attīstību. Īstenojot starptautiska un nacionāla mēroga mākslas notikumus, LLMC mērķis ir izglītot un iesaistīt Latvijas sabiedrību kultūras daudzveidības, iekļaujošas sabiedrības veidošanā un vairot kritiskas domas nozīmes izpratni.

Institūcija nodarbojas ar pētniecību, jaunu darbu producēšanu un laikmetīgās mākslas arhīva veidošanu un uzturēšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti