Mākslinieki izveidojuši Aizputes herbārija kolekciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Divi latviešu mākslinieki, Kristīne Niedrāja un Rūdolfs Baltiņš, šovasar, viesojoties Aizputes iedzīvotāju dārzos un tiekoties ar dārzu saimniekiem, ir izveidojuši Aizputes herbārija kolekciju. Herbārija projektu atbalstījusi mākslinieku rezidence un biedrība „Serde”. Pašlaik viņu veikums apskatāms Aizputes tūrisma centra izstāžu zālē, taču vēlāk herbāriju kolekcija aizceļos uz citām vietām Latvijā.

Aizputes herbārija kolekcijas autorus - māksliniekus Kristīni Niedrāju un Rūdolfu Baltiņu satieku brīdī, kad notiek herbāriju ierāmēšana - tie ir gan izmēros lielāki, gan mazāki rāmīši, kuros savu dzīvi sāk nospiestie atraitnīšu, puķu zirņu un citu dārza augu košie ziedi. Par savu māksliniecisko ieceri, kam nav saistība ar zinātni, vairāk stāsta Kristīne un Rūdolfs.

„Sākām ar to, ka mēs taisījām herbāriju kartītes pārdošanai. Savukārt Rūdolfs Latvijas Mākslas akadēmijā diplomdarbam taisīja plakankoku tēlniecībā. Viņš bija nolēmis saplacināt piecmetrīgu ozolu. Tad tika ņemti mazi augu paraugi, lai paskatītos, kas sanāk un tad ķērās pie koka,” stāsta Kristīne Niedrāja, bet Rūdolfs Baltiņš piebilst, ka "tāds bija maģistra darba pieteikums un tā tas autortehnikā tika pabeigts".

Tā no herbāriju kartīšu veidošanas un citiem radošiem eksperimentiem, mākslinieki savu iegūto pieredzi likuši lietā Aizputē, vācot dārzos augus un tiekoties ar vietējiem aizputniekiem.

„Visas vasaras garumā ievācām augus un likām presē šeit pat uz vietas. Vasaras beigās taisījām presi vaļā, bet tā kā vasara bija mitra, tad daudz kas sabrūnēja un sapelēja. Šī ir izlase, kolekcija," turpina Kristīne. "Herbārijā nekad nevar zināt, kas iznāks. Citi augi maina krāsa, piemēram, reaģējot ar līmi. Tas viss ir process, kas jāpēta un jāpēta.”

Pirmais, ko nevar nepamanīt, ir krāsu košums, šķiet, kāds paņēmis otu un ar akvareli gleznojis. Paši autori gan saka, ka darbu veidošanas specifika vairāk atbilst grafikai.

„Lilija ir pārsteigums, izrādījās to varēja tik labi saplacināt, jo mēs to nedarām grāmata. Ir pārsteidzoši, cik plakanu var dabūt augus. Tas ir atkarīgs no tā kādā ziedēšanas posmā ievāc, ir visādi sīkumi," saka Kristīne.

Svarīgas ir detaļas, uzsver mākslinieki. Ar ko šis Aizputes herbārijs atšķiras no zinātniskiem mērķiem vāktiem augiem, izklāsta mākslinieki Kristīne un Rūdolfs.

„Tas nav tikai augs, bet grafisks darbs. Tas ir Aizputes dārzu herbārijs, bet tā kā esam no Latvijas Mākslas akadēmijas, mums interesē tā vizuālā puse. Mēs neesam botāniķi un neveidojam uzskaiti. Mums tā ir ziedu grafika - citi izmanto krāsas, mēs ziedus.”

 Līdz septembra beigām Aizputes herbārija kolekcija izstāde būs apskatāma Aizputes tūrisma centra izstāžu zālē, bet pēc tam, visticamāk, aizceļos uz Talsiem, kur tiks eksponēta Brīvās mākslas telpā „Baložu pasts”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti