Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Eslingenas Dziesmu svētkiem – 75

Stīvena Vilksa "Ceļojošie ēzeļi" piestāj galerijā "Māksla XO"

Mākslinieka Stīvena Vilksa «Ceļojošie ēzeļi» piestāj galerijā «Māksla XO»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Galerija "Māksla XO" sadarbībā ar Varšavas un Berlīnes galerijām Latvijas mākslas notikumu dzīvē piedāvā iepazīties ar mākslinieka Stīvena Vilksa izstādi-performanci izstādē "Ceļojošie ēzeļi. Veltījums".

Galerijā "Māksla XO" atklāta Vācijā dzīvojoša britu mākslinieka Stīvena Vilksa izstāde-performance "Ceļojošie ēzeļi. Veltījums", kur savijas humors un kultūras vēsture no augstākas patiesības meklējumiem līdz mūsdienu realitātei, no indivīda pārdzīvojumiem līdz lielajai politikai, klimata pārmaiņām un gaistošiem mirkļiem.

Izstāde "Ceļojošie ēzeļi"
Izstāde "Ceļojošie ēzeļi"

Mākslinieks Stīvens Vilkss stāsta: "Ēzeļi simbolizē daudz dažādu lietu, tā nav ikdienišķa lieta Eiropā. Protams, Āfrikā vai Austrumos tā joprojām ir lauksaimniecības sastāvdaļa. Bet Eiropā ēzelis ir kļuvis par kolektīvo apziņu. Tas vairāk līdzinās kaut kam, ko ir grūti novērst mūsu prātos, kultūrā, īpaši literatūrā. Man ēzelis saistās ar strādnieku šķiru, kas tiek nostrādināti. Ēzelim kā tēlam ir daudz simbolisko līmeņu. Viņi var izskatīties ļoti stulbi, lai gan ir ļoti inteliģenti dzīvnieki."

Savu pirmo lupatu ēzeli Stīvens Vilkss uzšuva 1999. gadā un deva tam vārdu Baltazars. Kopš tā laika viņa ēzeļi pabijuši Parīzē, Marseļā, Berlīnē, Barselonā, Amsterdamā, Tokijā un vairākās citās vietās, uz Latviju atceļojis pavisam jauns, lai piepildītu vēderu jauniem iespaidiem.

Izstāde "Ceļojošie ēzeļi"
Izstāde "Ceļojošie ēzeļi"

Mākslinieku Stīvenu Vilksu reizēm salīdzina ar laikmetīgu Servantesa varoni, kas cīnās ar mūsdienu netaisnības vējdzirnavām. Tālākajā galerijas zālē novietots "Ēzeļu karuselis" kā alegorija par viduslaiku "Nāves deju".

Tas simbolizē nepārtrauktu kustību. Tas ir balstīts planetārija idejā no 18. gadsimta. Tā ir sistēma, kas simbolizē, kā planētas un kosmoss ir iekārtots. Tā man vienmēr ir asociācija ar ēzeļiem, kas ceļo pa pasauli, tur arī ir nepārtraukta kustība, tajā ir saistība ar viduslaiku "danse macabre". Tajā ir arī kaut kas burlesks, skeleti ir kā lelles.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti