Kultūras ziņas

Danču krātuves kolekcijā apkopoti Latgales danči

Kultūras ziņas

RTU pētnieki digitalizē Ukrainas kultūras mantojuma objektus

Pētera Sidara jaunatklājumi šķiedras mākslā un korķīškrelles

Mākslinieka Pētera Sidara jaunatklājumi – izstāde «Iztrūkstošais skats ainavā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mākslas telpā "Siguldas devons" 29. jūnijā tiks atklāta tekstilmākslinieka Pētera Sidara jaunā izstāde "Iztrūkstošais skats ainavā". Mākslinieku var dēvēt par mūžīgo eksperimentētāju ar materiāliem, ne velti viņa darbi savulaik izgājuši pasaulē, jo viņš izdomājis radošus pielietojumus kūdras podiņiem, veidojis instalācijas ar karsto līmi, kosmiskas gleznas ieraudzījis, fotografējot vārnu izkārnījumus  uz celiņiem parkos, un aizrāvies ar izlietotās plastmasas māksliniecisku izmantošanu.

Mājsēdes laikā māksliniekam radusies ideja no izlietoto pudeļu korķiem veidot vēl nebijušas kompozīcijas. Korķīši meklēti un krāti dažādās vietās, kafejnīcās un pudeļu depozītā, kas māksliniekam palīdzēja ar materiāliem. Sidars pats braucis, pats atskrūvējis vāciņus un vācis spainīšos kā zemenes.

"Ir tādi ķīniešu vārdi, ka "tu neatradi to materiālu, bet tas materiāls pienāca tev klāt", tā viņiem ir tas teiciens. Un tad, kad es sāku strādāt, darbs dara darītāju, tas ir skaidrs. Bet, strādājot ar korķīšiem, es pēkšņi sāku tamborēt, domāt par gleznām," atklāj mākslinieks.

Pēteris Sidars ir mākslinieks, kurš savos radošajos eksperimentos lieto visdažādākos materiālus. Darbi radīti gan no stikla šķiedrām, karstās līmes un plastmasas sakausējumiem, izmantotas putnu spalvas, čūsku ādas, kosmoss ieraudzīts vārnu ekskrementos. Guvis starptautiskus apbalvojumus mākslas festivālos, biennālēs, konkursos, simpozijos Ķīnā, Taivānā, Itālijā, Polijā, Beļģijā, Japānā, Šveicē, Francijā, Meksikā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Dānijā, ASV un citviet. Kā atsauce uz deviņdesmitajos gados paveikto, izstādei atkal uztaisīts arī darbs no kūdras podiņiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti