Mākslinieka Ginta Gabrāna jaunā izstāde tapusi sadarbībā ar mākslīgo intelektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mākslas stacijā “Dubulti” 21. jūnijā atklās mākslinieka Ginta Gabrāna jauno darbu personālizstādi “Fināla lielā atklāšana”. Izstāde veidota, māksliniekam sadarbojoties ar mākslīgo intelektu, medijus informē izstādes rīkotāji.

Pasākums norisinās gan Mākslas stacijā “Dubulti”, gan Jūrmalas pilsētvidē, un kā papildinātās realitātes lietotnes SAN projekts tas būs redzams visā Latvijas teritorijā.

Mākslinieks Gints Gabrāns par savu jauno darbu stāsta: “Ekspozīcijā būs mākslīgā intelekta ģenerētas izstāžu atklāšanas, par pamatu neironu tīkla apmācībai izmantojot 2000 fotoattēlus no Latvijas laikmetīgās mākslas izstāžu atklāšanām (LLMC, Kim, RIBOCA, LNMM, Dubulti u.c.).

Šie jaunradītie tēli, kas izmantoti izstādes darbos, ļauj ne tikai iepazīties un priecāties par nepazīstamā skatiena savādību, bet var mums palīdzēt ieraudzīt un atklāt slēptos modeļus un struktūras mūsu – cilvēku veidotajā pasaulē.

Darba procesā tiek izmantoti neironu tīkli – uz pašmācību balstītas sistēmas, kas uzkrāj pieredzi (šai gadījumā izstāžu tēlu atpazīšanā) un ģenētiskie algoritmi, kur tiek radītas sākotnējās populācijas (atlasot atklāšanu bildes). No populāciju paaudžu krustošanas un gadījumu mutāciju ceļā tiek ģenerētas jaunas paaudzes ar labāko kandidātu atlasi. Process ir evolucionārs un iteratīvs*. Atlase tiek veikta, balstoties uz mākslinieciskiem subjektīviem kritērijiem.

Tai pašā laikā šīsvasaras fināla lielā atklāšana ir arī kā atvadas no vecās mākslas pasaules.”

Izstādes kuratore Inga Šteimane interpretē darba kontekstus: “Gints Gabrāns kopš pirmajām izstādēm deviņdesmitajos gados ar sev piemītošo āķīgas spēles prieku ir pārkāpis konvencijas un radījis darbus, kas provocē skatītāju kritiski vērtēt priekšstatus par lietu kārtību. Paradoksālā kārtā šos gājienus viņš spējis “noformēt” estētiski pievilcīgā veidā, atklājot sev piemītošo klasisko kompetenci – prasmi mīlēt skaistumu. Jaunie darbi izstādē “Fināla lielā atklāšana” ir tieši tādi – skaisti, jautri un tehnoloģiski advancēti. (..)

Ginta Gabrāna vadībā MI ir ģenerējis figurālas izstāžu atklāšanu vīzijas, kas atgādina moderno glezniecību tās rītausmā – simbolismu, fovismu, ekspresionismu, impresionismu, sirreālismu.

(..) Mākslas stacija Dubulti Ginta Gabrāna projektā ir veidota kā nosacīts informācijas centrs, kur digitāldrukās, projekcijās un monitoros var aplūkot MI ģenerētas vīzijas. Tāpat izstāžu zālē ir informācija par papildinātās realitātes aplikācijas SAN objektiem visā Latvijā. Jūrmalas pilsētvidē skatītājiem palīdz orientēties afišu stabi ar lieliem informatīviem plakātiem par to, kas “paslēpts gaisā”.”

Mūzika – Platons Buravickis, grafiskais dizains – Līga Spunde, AR animācija – Aldis Kopštāls, tehniskais asistents – Gustavs Lociks.

Lietotne SAN lejupielādējama mājaslapā san.lv. Jūrmalas teritorijā lietotājam jāspiež “download” (“lejuplādēt”), citviet Latvijā jāatver aplikācijas projektu sarakstā “Fināla lielā atklāšana” un jāspiež “download” (“lejuplādēt”).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti