Kultūras ziņas

Saldū eksponētas neredzētas Rozentāla skices

Kultūras ziņas

Aktuālākās modes tendences "Riga Fashion Week"

Mākslinieces Lienes Liepiņas "Saldā dzīve"

Mākslinieces Lienes Liepiņas izstādē «La Dolce Vita» galvenā loma pērtiķiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgā, “Vīna studijas” telpās, atklāta mākslinieces Lienes Liepiņas personālizstāde “La Dolce Vita” jeb “Saldā dzīve”. Māksliniece jau desmit gadus par savu gleznu galveno varoni izvēlējusies pērtiķi. Pērtiķi un citi dzīvnieki attēloti cilvēku sadzīvei raksturīgās situācijās, vadot automobili, pie svētku galda un pat vannā.

Dzīves baudītāji – gluži kā cilvēki baudot saldās dzīves augļus, svētku noskaņā uz mums veras nevis cilvēki, bet pērtiķi. Tieši viņus māksliniece Liene Liepiņa izvēlējusies par savu gleznu galvenajiem varoņiem, atļaujoties tos iesēdināt pat vannā vai kabrioletā un uzvilkt mugurā mākslinieces vīra skaistākos kreklus.

“Tieši šis zvērs – pērtiķītis – ir tik cilvēcisks. Man vispār ir mīļākās tēmas gleznās dzīvnieki, ziedi, putni, klusā daba, un šīs tēmas savijas kopā. Un zvēri ir tik pozitīvi, tik patiesi, no viņiem tik daudz ko var mācīties, iedvesmoties. Kādreiz bērnībā gribēju sev pērtiķīti mājās, un tagad man viņi ir, tikai uz gleznām. Un man viņi šķiet tik cilvēcīgi, visas īpašības, izdarības ir tik cilvēciskas. Cilvēki man gleznās ir mazāk, bet ir pērtiķīši,” stāsta māksliniece.

Liene Liepiņa ir studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Restauratoru nodaļā un atzīst, ka tieši mākslas darbu kopēšana muzejos viņai palīdzējusi izprast un pielietot dažādas glezniecības tehnoloģijas.

Vērojot viņas izsmalcināto glezniecisko rokrakstu, redzams, ka katra glezna top ar smalkiem otas pieskārieniem.

Liene Liepiņa stāsta par vairāku gleznu tapšanu: “Ar šo darbu ir tā, ka tā ir manas vecmāmiņas šujmašīna. Tā ilgu laiku stāvēja plauktā, tad es izvilku no skapja, notīrīju putekļus un sapratu – jā, es viņu gribu uzgleznot, ir pienācis laiks.

Savukārt šī stāsta ideja radās brīvdabas gadatirgū. Itāļi bija atbraukuši ar savu priekšnesumu, ieraudzīju šos saldējuma ratiņus, sapratu uzreiz – jā, man šis ir jāglezno. Kurš gan tirgos saldējumu, ja ne mans mīļākais tēls.”

Izstādes lielformāta darbus ''Vīna studijā'' papildina klusās dabas un vairāku citu dzīvnieku pasaules tēli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti