Mākslinieces Katrīna Neiburga un Zane Zelmene radījušas īpašu videomākslu uzvedumam «Pagānu gadagrāmata»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sestdien, 15. jūnijā, vakarā Valmiermuižas parkā etnofestivālā "Sviests 2019" īpašā noformējumā izskanēs Uģa Prauliņa tautas mūzikas cikls “Pagānu gadagrāmata”, kuru izpildīs Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vīru koris “Gaudeamus” un “Pagānu gadagrāmatas” etnoroka grupa. Savukārt pirmo reizi “Pagānu gadagrāmatas” uzvedumam īpašu videomākslas noformējumu veido viena no izcilākajām personībām Latvijas laikmetīgajā mākslā, māksliniece Katrīna Neiburga kopā ar vīdžeju Zani Zelmeni, un to vienīgo reizi būs iespējams noskatīties festivāla laikā, informēja festivāla rīkotāji.

Komponista Uģa Prauliņa tautas mūzikas cikls “Pagānu gadagrāmata” radīts un ieskaņots jau 1998. gadā, taču savu „dzīvo” pirmatskaņojumu aranžējumā vīru korim, solistēm un instrumentālai grupai piedzīvoja vien 2015. gada pavasarī. Kopš tā laika uzvedums vairākas reizes bijis skatāms Rīgā, Liepājā un citviet Latvijā, kā arī Melburnā, Austrālijā. “Pagānu gadagrāmata” ir suģestējošs tautas mūzikas un tās atspulga mūsdienās sakausējums, vienota un aizraujoša svīta nosacītās piecās daļās – “Atkusnis”, “Pavasaris”, “Vasara”, “Rudens” un “Ziema”, atspoguļojot gada laiku ritu. 

Katrīnu Neiburgu sadarbībai uzrunājis kultūras menedžmenta centrs “Lauska” pēc tam, kad centra darbinieki redzējuši viņas videodarbu “Mazsālīti garie gurķi”, kuru šobrīd iegādājies Latvijas Nacionālais mākslas muzejs savai laikmetīgās mākslas kolekcijai. Tas bija stāsts par mūsdienu cilvēka neveiklību dabā un vienlaikus vēlmi saplūst ar dabu, savukārt “Pagānu gadagrāmatas” video ir vairāk vērsts uz kādas sajūtas, domas metaforu, skaidro māksliniece.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti