Kultūra

Ņujorkas 50.gadu trimdas mākslinieku "Elles ķēķis" uz Latvijas teātra skatuves

Kultūra

Kuldīgā jau desmito reizi norisinās Starptautiskais Kārļa Davidova čellistu konkurss

Dainas Dagnijas krāšņā krāsu pasaule uzplaukusi izstādē "Dzīve mākslai. Māksla dzīvei"

Mākslinieces Dainas Dagnijas krāšņā krāsu pasaule izstādē «Dzīve mākslai. Māksla dzīvei»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Krāsas ir mana lieta,” saka krāšņā gleznotāja Daina Dagnija, kuras personālizstāde “Dzīve mākslai. Māksla dzīvei” 11.maijā vērs durvis galerijā “MuseumLV” Rīgā.

Daina Dagnija patiešām mākslai veltījusi visu mūžu un arī tagad, 81 gada vecumā, joprojām glezno gandrīz katru dienu.

Gleznotāja Daina Dagnija lielāko mūža daļu pavadījusi ASV, bet pēdējos 17 gadus dzīvo Latvijā. Dzimtenē bieži viesojusies arī agrāk, un Latvijas tēmas ir arī vairākos viņas darbos.

“Senču ezerus es gleznoju Amerikā, Ņūdžersijā, staigājot ap kādu ezeru un iedomājoties par Burtnieku ezeru,” stāsta māksliniece. “Tas jau bija atmodas laiks. Bēgļu nometnēs mūs tā audzināja par latviešiem un deva lielu patriotismu.”

Monumentālās gleznas, kurās dominē Dainai Dagnijai raksturīgās spilgtās krāsas, apļu un viļņu motīvi, burtiski piepilda plašās izstādes telpas ar enerģiju.

Daina Dagnija uzskata – ja tu esi mākslinieks, tev nav daudz jādomā: “Bilde notiek. Viņa tev gandrīz pasaka, ko darīt. Soli pa solim. Bet krāsas ir vienkārši manas spējas. Krāsa un forma ir glezniecības valoda. Mana krāsa ir koša, un tā vienkārši ir daļa no manas glezniecības. Man tas nāk dabiski.”

Izstādē redzami darbi no ļoti dažādiem mākslinieces radošajiem periodiem. Senākā glezna tapusi Okinavas salā Japānā, kur Daina Dagnija 60.gados devās līdzi vīram ASV armijas uzdevumā.

“Okinavā es pārgāju no pilnības abstrakcijas glezniecībā uz abstraktu valodu ar tēliem, sāku gleznot pat figūras,” māksliniece turpina. “Pirmās okinavietes man ir tādas četrkantīgas. Vēlāk, Amerikā, četrkantīgus cilvēkus nevarēja taisīt. Un es arvien vairāk piemērojos un attīstīju savu figurālo stilu.”

Līdzās gleznām izstādē skatāma vēl kāda zīmīga mākslinieces radošā darba daļa – krāšņas audumu, krāsainu stikliņu un citu materiālu kolāžas ar sieviešu tēliem. Viss sācies kādā slimības reizē, kad dēla auklīte atnesusi maisu ar audumiem.

“Sāku ar tām lupatiņām spēlēties, un man iepatikās, jo man vienmēr ļoti patikusi drēbe un apģērbi,” atklāj Daina Dagnija. “Un tad bija jāiet uz vietām, kur izpārdod drēbes. Kolāža “Nāra”, piemēram, ir tapusi no vienas šausmīgi glaunas balles kleitas. Bet tajā baznīcas izpārdošanā – laba baznīca, turīgi cilvēki – man šī kleita maksāja tikai kādus trīs vai četrus dolārus.”

Personālizstādei mākslinieci uzrunājusi galerijas “MuseumLV” radošā direktore Inga Jurova.

Jurova sauc Dainu Dagniju par vienu no Latvijas glezniecības pīlāriem un atzīst, ka atlasīt darbus plašajai izstādei nav bijis viegli.

“Tas bija ļoti grūti, jo ir tik daudz darbu un tik daudz iespēju, kā šo izstādi risināt!” stāsta Jurova. “Man pat liekas, ka viņai vajadzētu vienu izstādi pa diviem stāviem par to tēmu, vienu – par vēl citu tēmu… Jo tas, ko viņa savā dzīvē ir izdarījusi, ir absolūti fantastiski. Mēs mēģinājām izdomāt koncepciju “Sievietes dzīve laikmeta griežos”. Tas ir cilvēka stāsts par viņa dzīvi, kas atspoguļojas glezniecībā un mākslā.”

Mākslinieces Dainas Dagnijas izstādi galerijā “MuseumLV” atklās 11.maija vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti