Māksliniece Zane Zelmene virtuālās realitātes izstādē piedāvā aizceļot uz sapņu pasaulēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar jauno tehnoloģiju palīdzību mākslā par mistiskām un noslēpumainām parādībām runā māksliniece Zane Zelmene. Ceturtdien galerijā "RIXC" atklās viņas jaunāko izstādi "Neredzamo ainavu ceļvedis". Izstādē būs apskatāmi 12 sfēriski objekti, kam autore iedvesmojusies no savos sapņos redzētām ainavām un dažādām teiksmainām vidēm. Uzliekot virtuālās realitātes brilles, skatītājam būs iespēja arī "teleportēties" uz katru no objektiem, lai iepazītu jaunas savdabīgas pasaules, to dabu un iemītniekus.

Māksliniece Zane Zelmene virtuālās realitātes izstādē piedāvā aizceļot uz sapņu pasaulēm
00:00 / 05:23
Lejuplādēt

Sapņu pasaule jau ilgāku laiku ir viens Zanes Zelmenes intereses objektiem mākslā. Viņa pati kopš bērnības redz ļoti spilgtus, neparastus sapņus, kas atkārtojas, bet tiem vairāk pievērsties viņu pamudināja Barselonā pavadītais laiks, kur viņa ietekmējās no vietējo sirreālistu darbiem.

Sākotnēji viņa savus sapņus piefiksēja zīmējuma formātā, bet vēlāk sāka zīmējumus pārnest uz virtuālo realitāti, veidojot trīsdimensionālas ainavas.

Izstādes autore, māksliniece Zane Zelmene
Izstādes autore, māksliniece Zane Zelmene

Pirmo reizi viņa tās skatītājiem Latvijā parādīja pirms četriem gadiem, un tagad jaunā izstāde turpina aizsākto, tikai jau citā meistarības pakāpē.

Māksliniece skaidro: "Tagad jau kādu laiku es ar to esmu strādājusi, tāpēc ainavas ir kļuvušas arvien interaktīvākas un advancētākas. Iepriekšējā izstādē man bija tādi sfēriski objekti virtuālajā realitātē, caur kuriem varēja lidot un apskatīt fotografētas 360 grādu ainavas. Bet šoreiz šīs ainavas ir pilnīgi digitālas, radītas, iespaidojoties no maniem sapņu zīmējumiem. Un skatītājs var it kā iekļūt tajās lodēs, izmantojot pulti, un reāli nonākt tajās pasaulēs, lidot apkārt. Tas ir sarežģītāk, nekā bija pirms tam."

Izstādes “Neredzamo ainavu ceļvedis” iekārtošanas brīdī
Izstādes “Neredzamo ainavu ceļvedis” iekārtošanas brīdī

Izstādi veido divas daļas – viena kļūst pieejama, uzliekot virtuālās realitātes brilles un darbojoties ar pulti, bet otra ir skatāma fiziskajā pasaulē, un tās ir lodes, kas sakarinātas galerijas telpā un uz kurām redzamas dažādas krāsainas, teiksmainas ainavas.

Zane Zelmene stāsta: "Šeit mēs redzam 12 sfēriskus objektus jeb lodes, uz kurām ir uzprintētas virsū dažādas ainavas no manas sapņu pasaules. Bija tā, ka tad, kad es sāku zīmēt savus sapņus, es sapratu laika gaitā, skatoties atpakaļ, ko es esmu uzzīmējusi, ka šie sapņi atkārtojas. Un bija konkrētas vietas, uz kurām es ceļoju vairākas reizes. Tā kā paralēlas dimensijas. Un zinātniekam Hjū Evertam ir tāda daudzu pasauļu teorija, kas saistās ar pasauļu atzarošanos un turpināšanu eksistēt.

Un es domāju, varbūt sapņojot mums ir dota iespēja nedaudz ielūkoties šajās atzarotajās pasaulēs.

Tāpēc arī es attēloju uz lodēm tās vietas, uz kurām es atkārtoti aizceļoju."

Izstādes “Neredzamo ainavu ceļvedis” iekārtošanas brīdī
Izstādes “Neredzamo ainavu ceļvedis” iekārtošanas brīdī

Sapņos, kas mēdz atkārtoties, māksliniece redz gan reāli eksistējošas vietas, piemēram, Roraima kalnu uz Brazīlijas un Venecuēlas robežas, un Šokolādes kalnus Filipīnās, kaut arī tur nekad nav bijusi, bet pamatā tās tomēr ir vietas un ainavas, kas realitātē neeksistē, un, uzliekot virtuālās realitātes brilles, tajās varēs arī nokļūt.

"Tad mēs nonākam tādā kā prāta labirintā, kurā atrodas arī šīs lodes, un, ejot pa šo labirintu, tu vari tā kā ieiet tajā lodē iekšā un teleportēties uz to planētu, kas tur ir attēlota. Arī ainavās ir paslēptas lodes, kas ir portāli uz nākamajiem sapņiem."

Izstādi papildina arī pašas mākslinieces veidots skaņu celiņš, un katru sapņu ainavu raksturo arī sava skaņu ainava.

Izstādes “Neredzamo ainavu ceļvedis” iekārtošanas brīdī
Izstādes “Neredzamo ainavu ceļvedis” iekārtošanas brīdī

Zani Zelmeni mākslā interesē pētīt mijiedarbību starp mākslu, zinātni un dabu, dažādiem pretstatiem un to līdzāspastāvēšanu laikā un telpā.

Sapņi ir viņas jaunās izstādes iedvesmas avots, bet, strādājot pie izstādes, viņa šai saistībā iepazinusies arī ar dažādiem pētījumiem neirozinātnē, antropoloģijā un kvantu fizikā.

Zanes Zelmenes izstādi "Neredzamo ainavu ceļvedis" atklāj ceturtdien, 31. martā, un galerijā "RIXC" to varēs apskatīt līdz jūnija sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti