Māksliniece Zane Balode - nekā lieka dzīvē un mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Agijas Sūnas mākslas galerijā līdz 14.februārim skatāma Zanes Balodes darbu izstāde „Nekā lieka”. Viesojoties pieci.lv studijā māksliniece atklāj, ka izstāde sarīkota divu mēnešu laikā, bet tās nosaukums māksliniecei radās darba procesā, kas aizvadīts reizēm pat transa stāvoklī.

Zane Balode atzīst, ka intervijās uz jautājumiem atbildot godīgi, taču tajā pašā laikā pieķerot sevi domājam lietas, par kurām nedomā gleznošanas procesa laikā.

Procesā tu vienkārši mālē. Tas arī viss,” saka māksliniece, tomēr atzīst, ka domas par tehnisko risinājumu galvā šaudoties. „Bet tad, kad tehniski nav jādomā, tas ir pilnīgs autopilots. Tas reizēm ir pat transa stāvoklis.”

Komentējot izstādes nosaukumu, māksliniece skaidro, ka visiem būtu jātiecas uz to, lai nebūtu „nekā lieka”, taču visu laiku to neaizmirst ir „baigais darbs ar sevi”. Prāta apskaidrības brīdī māksliniece sapratusi, ka grib tikt vaļā no visa liekā.

Nav tā, ka es šodien izdomāju neko lieku vairs negleznot. Tas viss notiek procesā. Nosaukums tā atnāca pie manis – nekā lieka dzīvē, līdz ar to nekā lieka arī mākslā,” pamato Zane Balode.

Parasti izstādes tiek plānotas laicīgi, vismaz pusgadu iepriekš, taču „Nekā lieka” bija izņēmums, stāsta māksliniece.

„9.decembrī, kad man bija varbūt puse no darbiem vai pat mazāk, es pajautāju: kā jums ar vietām galerijā? Viņa teica: pēc „Gada gleznas ir brīvs”,” atklāj Balode.

Gleznotāja sarēķinājusi, ka atlikušas sešas nedēļas, un tūlīt izlēmusi: „Es to izdarīšu.”

Jāatzīst, ka ne vienmēr vajag pusgadu vai gadu iepriekš, ka tu vari izdarīt ģeniālas lietas arī divu mēnešu laikā,” uzsver māksliniece.

Atbildot uz jautājumu par turpmākajām iecerēm, Zane Balode stāsta, ka ir idejas, kuras viņa nav paguvusi realizēt. Pie to īstenošanas māksliniece ķeršoties jau šonedēļ.

Intensīvi strādājot, tu atklāj visādas fīčas, kuras var izmantot nākamajās bildēs. Pat nejaušības. Ja agrāk es domāju, ka jāsēž un jāgaida mūza, kas ir absolūtas muļķības, tad tagad viss notiek procesā,” skaidro gleznotāja.

Zane Balode studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) glezniecības nodaļas maģistrantūrā, papildinājusi zināšanas Porto universitātē.  2008. un 2010.gadā Zane Balode saņēmusi Brederlo-fon Zengbušu mākslas prēmiju.

Māksliniece piedalījusies grupu izstādēs Francijā, Vācijā un Ukrainā. Sarīkojusi piecas personālizstādes. Zanes Balodes gleznas atrodas privātkolekcijās Vācijā, Anglijā, Ukrainā, Norvēģijā, Īrijā un Krievijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti