Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Lieldienas Jūgendstila centrā

Ieva Epnere izstādi Kuldīgā velta Ukrainai

Māksliniece Ieva Epnere izstādi Kuldīgā velta Ukrainai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Es gribu būt kā saulespuķe, lai pat vistumšākajā dienā varu atrast gaismu un stāvēt stalti" – šādu nosaukumu māksliniece Ieva Epnere devusi savai personālizstādei, kas atklāta Kuldīgā. Tas ir viņas stāsts par savām sajūtām, cilvēka dzīvības un kultūras trauslumu brutāla pārspēka priekšā, kas izstāstīts fotogrāfijās, video un tekstilā.

Bija paredzēts, ka Kuldīgas Mākslas nams tiks piepildīts ar citu mākslinieces Ieva Epneres izstādi un noskaņu, tomēr Krievijas brutālais iebrukums Ukrainā tai deva šādu dimensiju – "Es gribu būt kā saulespuķe, lai pat vistumšākajā dienā varu atrast gaismu un stāvēt stalti". Un stāvēt stalti, ne tikai apliecinot savu atbalstu Ukrainai, bet atklājot to smalko robežu, ka līdz ar cilvēkiem tiek mērķtiecīgi iznīcinātas arī kultūrvēsturiskās vērtības.

"Tie mākoņi, ko jūs redzat, un zelta tonis, krāsa, ko var redzēt, saistīts ar Ukrainas simboliku – dzelteno un zilo, dvēseles iet debesīs, bet tās ir cerības, ir sapņi, katrs izjūt to simboliku; vai zelta krāsa, tas nāk no ikonogrāfijas, ko Ieva ir izmantojusi," ar izstādi iepazīstina kuratore Maija Rudovska.

Vienu izstādes daļu Ieva Epnere ir izstāstījusi fotogrāfijās, kas tapušas Rīgā, pirmajā kara dienā un 5. martā, kad te notika plašs protesta gājiens pret Krievijas karu Ukrainā. Izstādes vadmotīvs ieskanas arī 2014. gadā tapušā poētiskā video veltījumā suitu kultūrvēsturiskajam mantojumam ‘‘Atteikšanās", atklājot savu mīlestību pret tekstilu un stāstot par suitu priesteri Andri Vasiļevski. Daudz savu emociju Ieva Epnere ieaudusi gobelēnā, kas veltīts Mariupoles sievietēm un bērniem.

"Man šķita, ka ar vienu līniju principā to dzīvības trauslumu var parādīt, tur nevajadzēja sarkano krāsu pārspīlēt, to sajūtu, man liekas, var arī lakoniski ielikt. Gobelēns pašai palīdzēja savākties. Tas viss, kas notiek, mani rosinājis tālāk attīstīt gobelēnu sēriju," stāsta māksliniece.

Izstāde Kuldīgas Mākslas namā ir apskatāma līdz 8. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti