Kultūras ziņas

Vāc līdzekļus filmai par Zigfrīdu Meierovicu

Kultūras ziņas

Birutas Baumanes izstāde Mākslas muzejā

Helēna Heinrihsone glezno Andri Grīnbergu

Māksliniece Helēna Heinrihsone glezno Andri Grinbergu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Fonda “Mākslai vajag telpu” vasaras mājā ceturtdien, 10. augustā, atklāj gleznotājas Helēnas Heinrihsones jaunāko darbu personālizstādi “Lidojumā”. Darbi gleznoti un veltīti izstāžu sērijai “Ārup. Andris Grinbergs”.

Gleznotājas Helēnas Heinrihsones sadarbība ar latviešu mākslinieku Andri Grinbergu sākās 80.  gadu beigās, kad māksliniece izstādei Berlīnē uzgleznoja Andra portretu. Kopš tā laika abi ilgi nebija tikušies. Šogad, jaunā portreta “Lidojumā” tapšanai, Andris Grīnbergs atkal pozējis Heinrihsonei. 

"Es priecājos, ka portrets man izdevās. Es pat neizmantoju fotogrāfiju. Vienkārši es viņu ļoti kārtīgi uzzīmēju. (..)

Viņš ir ļoti skarbs un ļoti neglaimojošs cilvēks. Un, es domāju, viņš piekrita tam. Manai koncepcijai," sacīja māksliniece.

Abu personību sadarbība šīs vasaras “Mākslai vajag telpu” programmā kuratorei Ievai Kalniņai ir bijis kā patīkams piedzīvojums, kas tapis viegli un pašsaprotami.

"Man bija ideja, un es taustoties piezvanīju Helēnai un saņēmu atvērtas sajūsmas strūklaku, kas nozīmēja, ka tieši tā tam arī vajadzēja būt.

Un es arī pati jūtos ļoti gandarīta par to, ka šis otrs Andra portrets ir tapis, un es domāju, ka tas ir nozīmīgs notikums," vērtēja projekta kuratore Ieva Kalniņa.

Helēnas Heinrihsones personālizstāde “Lidojumā” fonda “Mākslai vajag telpu” vasaras mājā būs skatāma divas nedēļas, bet 17. augustā norisināsies mākslinieces autorvakars.

Jau ziņots, ka šīgada izstāžu sērija fonda "Mākslai vajag telpu" vasaras mājā Kalnciema ielā veltīta Andrim Grinbergam - vienam no Latvijas laikmetīgās mākslas patriarhiem.

Andris Grinbergs (1946) ir laikmeta ikona vai, kā precīzi savulaik formulējusi Maija Tabaka: "Andris ir viens no lielākajiem sabiedrības bīdītājiem. Dinamiķis. Ar savām oriģināli ekstravagantajām idejām viņš ir masveidā iespaidojis veselus sabiedrības slāņus. Mirdzošs, enerģisks, dullām un trakām domām. Ārkārtīgi skaists cilvēks. Arī fiziski. Viņa mākslas veids ir “dzīvās bildes”. Ideju ģenerators, sabiedrības zvaigzne...”

Kamēr Grinberga daiļrade vēl nav apkopota un monogrāfija par viņu tikai top, fonda “Mākslai vajag telpu” vasaras mājā norisinās izstāžu sērija ar virsrakstu "Ārup. Andris Grinbergs", kas aktualizē un interpretē mākslinieka daiļradi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti