Kultūras ziņas

"Dzīvā gaisma" – koncerts cerībai un mākslai

Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Frančeskas Kirkes "Skaistuma dekonstrukcija"

Māksliniece Frančeska Kirke izstādē «Skaistuma dekonstrukcija» pēta cilvēces un mākslas apdraudējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Galerijā "Māksla XO" atklāta mākslinieces Frančeskas Kirkes personālizstāde "Skaistuma dekonstrukcija". Tā vizuālā valodā runā par muzeju apdraudētību, mākslas apdraudētību un visas cilvēces apdraudētību. Apmeklētājiem jautājot: vai cilvēkam vajag apklust, vai cilvēku vajag uzmundrināt, vai vienkārši paust savas emocijas, kas var būt arī diezgan destruktīvas?

Mākslinieces Frančeskas Kirkes pēdējo gadu personālizstādes caurvij cilvēka dzīvības un mākslas darbu trausluma un apdraudējuma pasaules izjūta. Dzīvojot laikā, kad pasauli izmainījis karš, nedod mieru jautājums: kā rīkoties māksliniekam?

"Principā tas nav nekāds konflikts, es to uztveru kā Trešo pasaules karu, jo ir iesaistīti pārāk daudzi. Visi ir iesaistīti, visas valstis. [..]Kā māksliniekam rīkoties? Ko viņš dara? Vai viņš nestrādā? Vai viņš glezno optimistiski, lai uzmundrinātu sabiedrību un sevi? Vai viņš glezno to, ko viņš izjūt attiecībā uz šo momentu?" spriež māksliniece Frančeska Kirke.

Personālizstādē "Skaistuma dekonstrukcija" galerijā "Māksla XO" gleznotāja Frančeska Kirke aplūko Leonardo da Vinči darbu "Madonna Litta", kas glabājas kā ķīlnieks Krievijā, Valsts Ermitāžā: "Šī glezna tika iegādāta impēriskajā Ermitāžā, viņu piedāvāja hercogs Litta, tāpēc arī madonnas vārds ir "Madonna Litta". [..] Svarīgi ir tas, ka tā ir Madonna. Svarīgi ir tas, kas notiek Ziemassvētku periodā Ukrainā, svarīgi ir tas, ka konkrētais darbs ir Ermitāžā, pēkšņi es sajūtu viņu, ka viņš ir kā ķīlnieks. Jo ir tik fantastiskas bagātības Krievijas muzejos, un Krievija izlaupa Ukrainas muzejus."

Lai parādītu apdraudējumu, Frančeska Kirke speciāli rada dažādas audekla pārveides un sabrukšanas pakāpes: "Es lieku tādas abstraktās daļas kopā ar krāsu laukumiem, kopā ar fragmentiem no konkrēta darba, lai ir it kā tādas haotiskas abstraktas kompozīcijas – kas paliek tad, kad nepaliek nekas."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti