Māksliniece Edīte Pauls-Vīgnere: Būšana mākslā – tā ir mana dzīve

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Apbrīnojami radoša, meistarīga, krāšņa un vitāla savā mākslā allaž ir tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere. Par viņas izcilo veikumu vairāk nekā pusgadsimta garumā viņai šogad tiks piešķirta Purvīša balva par mūža ieguldījumu mākslā, to šodien paziņoja balvas organizācijas komiteja. Pati māksliniece sarunā ar Latvijas Radio atzīst, ka viņai tas ir ļoti liels pārsteigums, jo viņa Purvīša balvu vienmēr saistījusi ar sasniegumiem glezniecībā.

Māksliniece Edīte Pauls-Vīgnere: Būšana mākslā – tā ir mana dzīve
00:00 / 02:43
Lejuplādēt

Visā savā radošās darbības periodā Edīte Pauls-Vīgnere vienmēr uzrādījusi īpašu inovācijas spēju un tēlainību, drosmīgi eksperimentējusi ar materiāliem, un viņas darbiem piemīt liela valdzinoša pievilcība – tā Purvīša balvas par mūža ieguldījumu mākslā saņēmēju raksturo Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce: "Viņa ir vienmēr lieliski spējusi savas idejas atklāt, un tai pašā laikā tie darbi ir bijuši arī ļoti krāšņi un skatāmi. Dzīvē viņai nav gājis viegli, bet savus darbus viņa radījusi ar milzīgu skaistuma izjūtu, lielu vitalitāti un spēku."

Edīte Pauls-Vīgnere (1939). Korrida. 1978. Vilna, lini, viskoze, kokvilna, metāliski diegi, gobelēns...
Edīte Pauls-Vīgnere (1939). Korrida. 1978. Vilna, lini, viskoze, kokvilna, metāliski diegi, gobelēns, jaukta tehnika. LNMM kolekcija.

Sarunā ar Latvijas Radio Edīte Pauls-Vīgnere atzīst, ka ir ļoti pārsteigta par balvu, jo, viņasprāt, Purvīša balva attiecas tikai uz glezniecību: "Es par to strīdos, jo tā ir domāta gleznotājiem, un mēs ar brālēnu jau pasmējāmies, ka "lupatniekam" dod balvu. Nu, mēs taču ņemamies ar diegiem… Kāds tam sakars? Kāpēc man?"

Edītes Pauls-Vīgneres personālizstāde “Skatiena evolūcija”
Edītes Pauls-Vīgneres personālizstāde “Skatiena evolūcija”

Uz mākslinieces lielo paškritiku Māra Lāce atbild, ka ne jau žanrs, kurā mākslinieks strādā, ir noteicošais, bet gan lielas un laikmetīgas idejas, un tādu Edītei Pauls-Vīgnerei nekad nav trūcis. Arī šobrīd viņa turpina strādāt, un kā pati uzsver – īpaši šajā laikā bez mākslas vispār būtu grūti izturēt:

"Būšana mākslā – tā ir mana dzīve. Mani cits nekas nesaista. Man vienkārši patīk sevi izteikt. Es dzīvoju notikumiem līdzi, un tie notikumi mani vienmēr ierosina. Gan tie, kas notiek Latvijā, gan pasaulē.

Pēdējo gadu notikumi gan ir tik šausmīgi, ka jau kļūst grūti dzīvot cilvēkam šajā pasaulē, it sevišķi tādam kā man, kurš jau ir pieredzējis karu. Bet tieši tādēļ ir kaut kas jādara un jāknibinās, lai arī cik tu esi vecs, citādi tiešām paliek slikti."

Edītes Pauls-Vīgneres izstādes vienmēr bijušas skatītāju ļoti mīlētas, un arī viņai paša šī tuvība ar skatītājiem sniedz ļoti lielu gandarījumu.

Edīte Pauls-Vīgnere Purvīša balvu saņems svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā, kas notiks 26. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti