Kultūras ziņas

Sākas "Kremerata Baltica" festivāls

Kultūras ziņas

Rīgā viesojas Orsē muzeja vadītāja

Aijas Zariņas oda Zemei

Māksliniece Aija Zariņa jaunākajā izstādē aicina nedarīt pāri dabai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Bažās par to, cik cilvēki bezatbildīgi izturas pret dabu, Zemi un citām dzīvajām būtnēm, māksliniecei Aijai Zariņai radās ierosme izstādes “Tavs bērns” turpinājumam, kas no trešdienas, 13. septembra, aplūkojams galerijā “Daugava”. Dodoties uz izstādi, māksliniece iesaka atsaukt atmiņā bērnībā dzirdētās pasakas un vecmāmiņu stāstīto.

Uz vienu mēnesi Zariņas otas uzburtie Zemes bērni iemājojuši galerijā “Daugava”.

Ar astoņu darbu izstādi gleznotāja sev raksturīgajā bērna tiešumā aicina atjaunot saikni ar dabu, jo tas, ka cilvēki bieži vien nodara pāri Zemei, mākslinieci ļoti uztrauc.

“Tā ir atbildība par Zemi, uz kuras mēs dzīvojam. Tas nozīmē, ka mēs nevaram tik šauri justies kā privātīpašnieki, piesārņojot visu apkārtni ar domām, konfliktiem grieztu papīru dēļ,” norāda Zariņa.

Darbos māksliniece iemūžinājusi bērnības sētu un būtnes, kuras dabā dzīvojot līdzās un kuras māksliniece bieži vien sastop gleznojot. Uz audekla vietu radis arī sens ozols, ar ko māksliniecei ir ilgstoša saikne. “Daudzdimensionalitātes dēļ viņam var parādīties, kā te jūs redzat, ļoti daudzas sejas. Mēs esam šīs informācijas nodevēji – kultūras darbinieki,” saka Zariņa.

Pirms sešiem gadiem galerijā “Daugava” bija skatāma pirmā izstāde “Tavs bērns”. Jaunākā Aijas personālizstāde ar tādu pašu nosaukumu esot padziļinātāks tās turpinājums. “Ar šo gleznu, varētu teikt, sākās viss projekts. Kad es dzīvoju Rēķu kalnā, gleznoju tur plenērā un sapnī man atsūtīja vēstuli rūķi. Es sapratu, ka šis kalns īstenībā ir zona,” pauž Zariņa.

Pēdējā no gleznām pabeigta tikai pirms nedēļas, un māksliniece teic, ka tas ir retums, ka viņai vienā gadā ir vairāk par vienu izstādi, kā tas ir sanācis šogad. Skatītājam, uzlūkojot šos darbus, Aija iesaka atminēties bērnībā vecmāmiņu stāstīto un pasakās lasīto. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti