Mākslas zinātniece: Nevaram saglabāt iestīvinātu attieksmi pret klasiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Skaidrojot izstādes „Latvijas glezniecības meistardarbi” interaktīvā papildinājuma „Kustīgās gleznas” nepieciešamību, mākslas zinātniece Aija Brasliņa sarunā Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” norāda, ka nevar saglabāt iestīvinātu attieksmi pret klasiku, ja ir vēlme ieinteresēt „kādus jaunākas paaudzes skatītājus”.

Kā vēstīts, līdz 24.augustam "Rīgas biržas" Lielajā izstāžu zālē skatāma izstāde "Latvijas glezniecības meistardarbi. 19.gadsimta beigas - 20.gadsimta vidus", kurā eksponēti apmēram 50 Latvijas glezniecības meistardarbi.

Tikmēr līdzās Lielajai zālei esošajā Jūgenda salonā skatāmas „Kustīgās gleznas”. Projektā iekļauti desmit mākslas darbu interaktīvie attēli, kuriem piešķirts 3D telpiskums, kustība un skaņa.

 „Kustīgo gleznu projekts ir pievienotā vērtība klasikas izstādei, jo laikmets ir vizuāli tik piesātināts un ar digitālajām tehnoloģijām tik pilns. Ja šādā veidā var piesaistīt kādus jaunākas paaudzes skatītājus, - un mana cerība, ka viņi pēc tam aiziet un paskatās arī uz oriģinālu, ko neaizstās nekas cits -, tad sava daļa veiksmes tajā projektā ir,” norāda mākslas zinātniece.

"Nevaram mēs saglabāt iestīvinātu attieksmi pret klasiku, taču, vēlreiz atkārtoju, izstādes rīko tāpēc, lai parādītu oriģinālus un tur ir tā īpašā garša, smarža un katra stāsts,” turpina Brasliņa.

Runājot par turpmākajiem izstāžu plāniem, Brasliņa norāda, ka līdz jaunajai muzeja ekspozīcijai šādu izvērstu mākslas klasikas izlasi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) fondiem nekur citur Rīgā nav plānots izstādīt, jo nav piemērotu telpu.

„Bija doma, kamēr muzejs ir slēgts, ja būtu telpas, tad tādu nelielu pastāvīgu ekspozīciju kaut kur varētu veidot, bet neatradās piemērota vieta,” saka mākslas zinātniece, skaidrojot, ka muzeja krājumā esošie mākslas darbi piedalās izstādēs un projektos gan tepat, gan ārzemēs.

Pēc latviešu glezniecības meistardarbu izstādes „Rīgas biržā” gaidāma Voldemāra Matveja izstāde.

„Izstāde „Voldemārs Matvejs kā Ārpuseiropas primitīvo kultūru pētnieks”, kurā gan nebūs Matveja gleznu, bet būs neliela ekspozīcija, kurā rādīts, kā viņa idejas pārtver Rīgas grupas mākslinieki. Savukārt „Arsenālā” skatītājus gaidīs milzīga Gustava Kluča retrospektīva,” atklāj Brasliņa.

Latvijas Nacionālajā Mākslas muzeja atgriešanas ēkā Valdemāra ielā pēc rekonstrukcijas šobrīd tiek prognozēta 2016.gada pavasarī. Kā vēstīts, plašākie remontdarbi pēdējo simts gadu laikā LNMM ēkā sākās 2013.gada 11.februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti