Kultūras ziņas

Dzīves svinēšana koncertizrādē "Keruaka ceļš"

Kultūras ziņas

Sākas "Punctum" festivāls

Kas notika ar izstādes "Māksla=Patvērums" izkārtni?

Mākslas stacija «Dubulti» par izkārtnes noņemšanu apsūdz «Latvijas dzelzceļu» politiskā cenzūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mākslas stacijā "Dubulti" turpina darboties Šveices mākslinieka Tomasa Hiršhorna interaktīvais projekts "Māksla=Patvērums". Tas vēršas arī pret Krievijas iebrukumu Ukrainā, un par to jau no tālienes varēja uzzināt, vērojot pie stacijas ēkas piestiprinātās izkārtnes. Pirms divām dienām – 23. maijā – ēkas īpašnieks "Latvijas dzelzceļš" tās noņēma, un izstādes rīkotāji šo rīcību sauc par cenzūru.

Izstāde "Māksla=Patvērums", kā arī stacijas fasādes noformējums, vērsās pret Vladimira Putina armijas iebrukumu Ukrainā. Tādēļ fonda "Kultūras forums" un mākslas stacijas "Dubulti" vadītāja Inga Šteimane šādu bezprecedenta attieksmi pret mākslu uzskata par politisku cenzūru: "Kāpēc šis baneris – 32. pēc skaita, kuru mēs šeit liekam vienādā izmērā, materiālā, vienādos parametros – kāpēc šis baneris nav iespējams?"

"Latvijas dzelzceļš" noliedz jebkādu politisku zemtekstu un baneru noņemšanu pamato kā drošības noteikumu pārkāpumu,

jo līdzās ierastajai banneru vietai pie ēkas tika piestiprinātas arī Hiršhorna radītās tekstilizkārtnes.

"Šis konflikts, ja to tā drīkst nosaukt, radās par cita veida baneriem, kas ir brīvi plīvojoši un no mūsu viedokļa var radīt risku arī cilvēku dzīvībai. Pēc drošības noteikumiem dzelzceļa infrastruktūras tuvumā nedrīkst atrasties šāda veida brīvi krītoši, plandoši, liela izmēra plakāti, jo tos var noraut vējš un uzpūst uz sliedēm," skaidro VAS "Latvijas dzelzceļš" preses sekretāre Agnese Līcīte.

Tomēr "Latvijas dzelzceļš" noņēma ne tikai plandošās tekstilizkārtnes, bet arī standarta baneri, kas pēc uzbūves ne ar ko neatšķiras no iepriekšējiem septiņu gadu laikā liktajiem.

Lai apstiprinātu stacijas fasādes noformējumu, nepieciešama izstādes organizatoru, pilsētas domes un "Latvijas dzelzceļa" vienošanās. Fasādes noformējuma saskaņošana sākās divas nedēļas pirms izstādes atklāšanas 21. aprīlī. Tomēr, kā uzsver mākslas stacijas "Dubulti" vadītāja, šajā laikā koncepcijas apstiprinājums vai noliegums no "Latvijas dzelzceļa" puses netika saņemts. Aicinājumu noņemt banerus mākslas stacija saņēma tikai nedēļu pēc izstādes atklāšanas, kad izkārtnes jau bija pieliktas bez saskaņošanas ar "Latvijas dzelzceļu". Uz mākslas stacijas aicinājumu izrunāt un koriģēt neskaidrības tika saņemta vēl viena vēstule ar juridiskiem pamatojumiem un atkārtotu aicinājumu noņemt banerus. Un arī to noņemšana pirms divām dienām izstādes rīkotājiem esot bijis pārsteigums.

"Es pat būtu gatava pieņemt kādu administratīvu sodu par to, ka mēs pārkāpām šo termiņa noteikumu [plakātu saskaņošanai]. Tas būtu saprotams, jā. Bet ir skaidri redzams mērķis. Mērķis bija noņemt. Un tad ir tikai jautājums – kāpēc?" vaicā Inga Šteimane.

"Manuprāt, runa ir par to, ka acīmredzot kādam darbiniekam, kurš strādā ar šī iesnieguma apstrādi, nav pieņemams, ka teksts "apturiet Putinu, apturiet karu, apturiet invāziju" atrodas publiskā telpā.

Es domāju, ka tas ir šīs sašķeltās sabiedrības cīņas veids."

Lai izvairītos no turpmākiem pārpratumiem, "Latvijas dzelzceļa" pārstāve arī aicina uz dialogu, tikai savlaicīgu: "Izstādes organizatori jau savlaicīgi zina, kad tiks rīkotas izstādes. Viņiem būtu jāparedz laiks, lai saskaņotu izstādes plakātu izvietošanu, jo pēc visiem normatīvajiem aktiem mūsu rīcībā ir mēnesis, lai atbildētu un saskaņotu."

Šobrīd no ēkas noņemtās tekstilizkārtnes atrodas "Latvijas dzelzceļa" noliktavā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti