Mākslas stacijā «Dubulti» atklāta tekstilmākslas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mākslas stacijā “Dubulti” piektdien atklāta projekta “Studentu dienasgrāmatas” trešā izstāde, kas veltīta tekstilmākslai un kurā aplūkojams Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas studentu veikums. 

Izstādes darbi apliecina, ka mūsdienu tekstilmāksla neaprobežojas tikai ar audeklā darinātiem darbiem un ir pieļaujami, ja ne pat vēlami, eksperimenti arī ar citiem materiāliem un audekla apstrādes tehnikām. 

Trīsdesmit mākslinieču darbos Dubultos tiek demonstrēta dažādība un eksperimentu iespējas mūsdienu tekstilmākslā.

Piemēram, digitālā izšūšana, filcēšana, kā arī 80. gadu mēbeļu vai stiepļu izmantošana tekstila darbos. 

Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas katedras vadītāja Ieva Krūmiņa skaidro – veidojot izstādi, notika vairākkārtēja atlase, lai galu galā izvēlētos tos darbus, kuros ir ideju potenciāls. 

Izstādē redzamajos Lilitas Bauģes darbos tekstils kalpojis kā medijs sociālu jautājumu aktualizēšanai. Te ir stāsts par pamesto Gaviezes staciju un vientuļās mātes bērna dzimšanas apliecība – māksliniece iedvesmojusies no dusmām, ko radījis kāds raksts par mātēm, kas laidušas bērnus pasaulē bez tēviem. 

Citu mākslinieču darbos tekstilā tiek analizētas izjūtas un dabas parādības, kā arī meklētas poētiskas pārdomas par ikdienišķām un mūžīgām tēmām. Tās ir instalācijas, lielformāti un kolāžas. Kā norāda Krūmiņa, tekstilmāksla ir starpdisciplināra nozare, un arī Mākslas akadēmijā tiek darīts viss, lai radītu labvēlīgu vidi konceptuālai domāšanai. 

“Tekstils jau sen vairs nav tikai sega, kaut arī sega var būt mākslas darbs,” bilst Krūmiņa. 

Visu martu mākslas stacijā “Dubulti” būs arī iespēja vērot, kā top tekstilmākslas darbi. Ik dienu šeit darbosies kāda no māksliniecēm. Savukārt pati izstāde būs skatāma līdz 22. aprīlim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti