Panorāma

Pašvaldību deputāti pošas uz Saeimu

Panorāma

Uz Saeimu slavenības kandidē arvien mazāk

Leo Kokles portreti

Mākslas pasaules cilvēku portreti Leo Kokles izstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Cilvēks - skaistumam un skaistums - cilvēkam. Šī mērķa dēļ man gribas dzīvot un strādāt," tā savulaik teicis gleznotājs Leo Kokle. Pagājuši 50 gadi, kopš viņa nav mūsu vidū, bet joprojām ļoti dzīva ir viņa māksla un arī leģendas par viņa īpašo personību.

18.septembrī Dailes teātra mākslas telpā "Brīvības 75" tiks atklāta Leo Kokles 90 gadu jubilejai veltīta izstāde ""Atkušņa" romantiķis", kurā būs skatāmi viņa gleznotie portreti.

"Nostājoties pie Leo Kokles darbiem, tie darbi runā ar tevi. Tas ir tik dzīvi, ka nav pat izstāstāms. Es to pamanīju ne tikai savā dvēseles telpā, bet es jutu, ka arī kolēģiem tā ir," tā savas attiecības ar Leo Kokles daiļradi raksturo izstādes producente Indra Rubene.

Fascinējošs gleznotājs viņai šķiet arī kā personība, patiesībā ir sajūta, ka viņš joprojām dzīvo - tik spilgtas un krāšņas ir daudzu viņa kādreizējo draugu atmiņas par viņu. Galvenokārt tie ir mākslas pasaules cilvēki, viņi arī skatāmi Leo Kokles portretu izstādē. Portrets vienmēr bijis Leo Kokles mākslas centrā.

"Viņš ļoti daudz raksta par cilvēka acīm, ko tās stāsta. Pēc viņa vārdiem - tāpat kā saules gaisma apspīd dabu, tāpat cilvēka acis ir viņa dvēseles spogulis. Viņš caur cilvēka acu skatu spēj ieraudzīt gan pozitīvās, gan saspringtās emocijas, kas šajā cilvēkā mīt," teic Indra Rubene.

Izstādē eksponēts slavenais un ļoti temperamentīgi tvertais dejotājas Aijas Baumanes portrets, kurā viņa redzama meksikāņu dejā, kas bija viņas repertuāra iemīļotākais numurs. Izstādīti arī Raimonda Paula, viņa sievas Lanas, šahista Mihaila Tāla un vēl citu slavenu cilvēku portretējumi. Tāpat varēs novērtēt, ar cik dziļu lirismu un mīlestību Leo Kokle gleznojis savu sievu Terēzi un savu māti, pats atzīstot, ka nav tik baltas krāsas, lai viņš varētu izteikt visu savu milzīgo pateicību mātei.

Leo Kokle strādāja ātri, īpaši viņu iedvesmoja tas, ja apkārt bija cilvēki un bohēmiska gaisotne, norāda izstādes kuratore Sarmīte Sīle.

"Viņš varēja gleznot pilnīgā troksnī - tad, kad pārējie spēlēja šahu vai sarunājās, vai dziedāja, vai ko citu darīja. Tāpat viņam bija neprātīga vēlēšanās, lai apkārt būtu tikai skaistais. Viņam patika vīrišķīgi, stabili vīrieši, to mēs varam redzēt pēc viņa portretiem, un skaistas sievietes. Man liekas, ka visvairāk viņam patika tādas trauslas sievietes, kuras viņš varētu aizsargāt," stāsta Sarmīte Sīle.

Uz Leo Kokles portretiem ļoti interesanti paraudzīties ar laika distanci. Sarmīte Sīle pieļauj, ka toreiz, 1964.gadā, kad, piemēram, tika uzgleznots Raimonds Pauls, skatītāji to vairāk uztvēra kā fakta fiksāciju, bet tagad šī - kāda īpaša ritma piestrāvotā - glezna ar Paulu pie klavierēm nolasās daudz dziļāk un citādāk.

"Te viņš faktiski pie klavierēm ir pielikts kā galeras vergs. Tagad mēs zinām, ka no šīm klavierēm viņš nekad mūžā nav aizgājis, bet tā ir galera, ko viņš pats ir izvēlējies un kas viņam ir nepieciešama. Es domāju, ka Pauls savā dvēselē ir ārkārtīgi jūtīgs, jo citādi viņš nespētu radīt to, ko viņš ir uzrakstījis, taču pāri visam ir disciplīna, dzelžaina dienas kārtība un šī galera. Es tā izjūtu šo gleznu - kā lielu simbolu," saka Sarmīte Sīle.

Latvijas Radio fonotēka glabā arī paša Leo Kokles balsi un viņa stāstījumu par portretiem kā sirdij tuvāko žanru, kā viņš pats saka - tā nav nejaušība, jo viņš ļoti mīl cilvēkus.

Portrets man ir un paliks kā virzošais darba žanrs. Jo te ir bezgalīgas iespējas radoši meklēt, lai dotu paliekošus tēlus par mūsu cilvēku un laikmetu. Protams, mīlu gleznot arī dzimtenes ainavas, ziedus un kluso dabu, parādot to skaistumu, kurā cilvēks dzīvo un kas viņu apņem. Tātad cilvēks - skaistumam un skaistums - cilvēkam. Šī mērķa dēļ man gribas dzīvot un strādāt," teicis Leo Kokle.

Šos vārdus Leo Kokle teica tūlīt pēc savas pirmās un vienīgās personālizstādes 1964.gadā. Šajā pašā gadā viņš aizgāja no dzīves 40 gadu vecumā.

Kā jau vēstījām, Leo Kokles 90.jubilejai veltītā izstāde ""Atkušņa" romantiķis" Dailes teātra mākslas telpā būs skatāma līdz 30.decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti