Kultūras ziņas

Kāds ir latvietis?

Kultūras ziņas

Kaspara Zemīša "Vētra klusumā"

Mākslas muzejam uzdāvina Rozentāla gleznas

Mākslas muzejam uzdāvina divas Rozentāla gleznas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) saņēmis vērtīgu dāvinājumu - divas Jaņa Rozentāla gleznas no Taubes ģimenes kolekcijas, kas tagad papildinās muzeja pastāvīgo ekspozīciju. Tajā, starp citu, saistībā ar gaidāmo vērienīgo izstādi Parīzē, Orsē muzejā, veikta pamatīga pārkārtošana.

Svinot Latvijas simtgadi, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir saņēmis unikālu dāvinājumu no Taubes ģimenes – divas Jaņa Rozentāļa gleznas – “Gulbju jaunavas” un "Sievietes portrets", kuras otrs nosaukums ir "Smaids". No Latvijas tās izceļoja 1944.gadā, kad Taubes ģimene bija spiesta doties trimdā.

"Trimdā paņēmām līdzi, aizbraucām uz Čehiju, Vāciju, vēlāk Kanādu, Ameriku un atpakaļ Latvijā," saka Taubes dzimtas pārstāve Vija Balode-Taube. "Nolēmām, ka šis darbs pieder Latvijas tautai labāk, es domāju, pats mākslinieks Rozentāls būtu apmierināts, zinot, ka gleznas ir muzejā.''

Mākslas zinātnieku darbs līdzinās detektīva un pētnieka arodam, jo katra mākslas darba vēsture slēpj kādu noslēpumu. Jauniegūto Rozentāla darbu rašanās stāsts vēl nav atklāts.

Abas Jaņa Rozentāla gleznas jau iekļautas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā, kas piedzīvo krasas pārmaiņas. No divām pastāvīgās ekspozīcijas zālēm, kas vēstī par mākslu Latvijā 20. gadsimta sākumā, izņemti četrpadsmit darbi. Tie marta nogalē ceļos uz Franciju, kur tiks eksponēti Orsē muzejā Parīzē, Baltijas valstu simtgades kopizstādē “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs”.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti