Rīta Panorāma

Intervija ar LOK ģenerālsekretāru Kārli Lejnieku par Tokijas olimpiskajām spēlēm

Rīta Panorāma

Intervija ar biedrības "Dzīvnieku pansija Ulubele" pārstāvi Diānu Eleksi

Gustava Šķiltera izstāde "Man pasaule par šauru šķita…"

Mākslas muzejā skatāma tēlnieka Gustava Šķiltera ceļojumiem veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kopš impresionistu pirmajām izstādēm 19. gadsimta 70. gados līdz pat mūsu dienām Parīze ir viens no nozīmīgākajiem pasaules mākslas centriem, daudzu mākslas virzienu un stilu dzimtene. 20. gadsimta sākumā uz Parīzi devās pirmais latviešu profesionālais tēlnieks Gustavs Šķilters. Šis posms tēlnieka dzīvē bija ļoti radošs un intensīvs. Līdz pat augusta beigām Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) būs skatāma izstāde “Man pasaule par šauru šķita…”, kas veltīta Šķiltera ceļojumiem 20. gadsimta sākumā.

LNMM Projektu nodaļas vadītāja Ieva Kalnača atklāja, ka viens no izstādes galvenajiem mērķiem bija parādīt Gustava Šķiltera ceļojumu akvareļus, ko viņš ir darinājis, ceļojot pa Eiropu un arī Ziemeļāfriku, kā arī atklāt plašāku kontekstu, kapēc viņš tur bija devies, ko viņš tai laikā darīja.

Gustavs Šķilters ir pirmais latviešu profesionālais tēlnieks.

Viņa talants izpaudās ļoti daudzpusīgi – ne tikai tēlniecībā un lietišķajā mākslā, bet arī akvareļglezniecībā, stājgrafikā un miniatūrgrafikā, apliecinot viņu kā lielisku zīmētāju un ne tikai.

“Viņš rakstīja stāstus, dzejoļus, aprakstus par mākslu un arī aprakstus par vietām, kur viņš bija ceļojis, atmiņas dažādas, vispār viņš ir ļoti labs stāstītājs bijis un arī rakstītājs lielisks. Tapēc mēs arī esam vēlējušies šo izstādi veidot tādu kā ceļojumu, ka viņš it kā pats mūs ved pa šo izstādi,” skaidroja LNMM memoriālo kolekciju glabātāja Gunta Madlinska.

Kopumā izstādē apskatāmi aptuveni 150 darbi, kuri ir ļoti daudzveidīgi un stāsta par Šķiltera mākslinieciskās darbības un dzīves aspektiem.

Ieva Kalnača pastāstīja, ka lielu daļu aizņem akvareļi, taču izstādē skatāmas arī fotogrāfijas, digitālās izdrukas, rokraksti, tēlniecība, pastkartes, pat ģipša rokturis. Izstāde stāsta par visdažādākajiem Gustava Šķiltera mākslinieciskās darbības un dzīves aspektiem.

Izstādes izveide prasījusi ilgu laiku un ļoti plašu materiālu apkopojumu, bet, kā norādīja tās veidotāji, pasaulē noteikti ir vēl kādas nezināmas liecības par Gustavu Šķilteru.

“Tāpat kā izstādes nosaukumā ir daudzpunkte, tāpat arī noteikti šī izstāde vai izstāžu zāles vienmēr būs par šauru, jo tas stāsts ir turpināms un papildināms vienmēr,”

atzīmēja Ieva Kalnača.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti