Kultūras ziņas

Ilonas Brūveres grāmata par Leimaņu dzimtu

Kultūras ziņas

Sākas "Prozas lasījumi 2021"

LNMM atklāj platformu "Mākslas kolekcija 2020"

Mākslas muzeja kolekcijas 300 jaunākie darbi pieejami virtuāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tiecoties atbalstīt pandēmijas skartos Latvijas māksliniekus un vienlaikus kvalitatīvi papildināt muzeja krājumu ar jaunām, kvalitatīvām inventāra vienībām, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) pērn īstenoja vēl nebijuša mēroga mākslas darbu iepirkumu aptuveni pusmiljona eiro vērtībā. 1. decembrī svinīgi atklāta jaunā muzeja krājuma platforma "Mākslas kolekcija 2020", ar kuras palīdzību ikviens mākslas mīļotājs varēs iepazīt vairāk nekā 300 mūsdienu vizuālās mākslas darbu no LNMM krājuma.

Pirmoreiz Latvijas mākslas vēsturē izveidota digitāla mākslas darbu platforma "Mākslas kolekcija 2020", kas atspoguļo Latvijas Nacionālā mākslas muzeja jaunieguvumus un krājumu, kas papildināts, pateicoties 2020. gadā piešķirtajam finansējumam Covid-19 seku mazināšanai. Tas noticis vēl nebijušā apjomā – par aptuveni pusmiljonu eiro iepirkti 107 autoru mākslas darbi.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce stāsta: "Šis mākslas darbu iepirkums vainagojās ar vairāk nekā 300 darbiem, kas deva milzīgu ieguldījumu mūsu kolekcijas veidošanā, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma veidošanā, un bija nenovērtējams atbalsts arī māksliniekiem. Ir ļoti no svara, ja mēs varam iegādāties jau pārredzamu viņu darbu rezultātu, ko varam izvērtēt, izskatīt un no tā atlasīt. Es uzskatu, ka šis mākslas darbu iepirkums un naudas piešķīrums bija patiesi unikāla parādība mūsdienu muzeju vēsturē, Latvijas muzeju, un tieši Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vēsturē."

LNMM direktores vietniece krājuma darbā Iveta Derkusova skaidro: "2020. gadā, kad mēs visi izdzirdējām šo briesmīgo vārdu pandēmija, dažādas institūcijas sāka domāt, ko varētu darīt lietas labā, un viena no programmām, kas tika iniciēta Kultūras ministrijā no vizuālās mākslas padomes puses bija – finansējuma piešķiršana kovida seku mazināšanai, amortizēšanai kultūras sektorā un tieši konkrēti papildinot Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumu ar pēdējo 30 gadu Latvijas mākslinieku radītiem darbiem. Skatītājam tas nozīmē, ka mākslas muzejs ir vienu daļu no savas kolekcijas padarījis publisku digitālajā vidē, šis jaunais rīks būs atrodams internetvietnē www.makslaskolekcija.lv un otrs nosaukums, ko mēs šai platformai lietojam, ir "Mākslas kolekcija 2020"."

Glezniecība, grafika, tēlniecība, video, foto, instalācijas un starpdisciplināri projekti – internetvietnē interesējošos mākslas darbus ir iespēja meklēt pēc mākslas darba tapšanas gada, pēc autora uzvārda un apskatīt interesējošos darbus.

LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas "Arsenāls" vadītāja Elita Ansone uzsver, ka "tā kā iepirkuma fokuss bija tieši 21. gadsimta māksla, tad tiešām ir autori, kuri šobrīd ir nostabilizējuši savu vārdu, rokrakstu, viņi ir lielā savā radoša pacēluma, bet samērā jauni mākslinieki – viņiem tas ir pirmais pirkums muzejā un veiksmīgs sākums karjerā".

Pazīstamākie no 21. gadsimta māksliniekiem, kas pārstāvēti kolekcijā, ir visi Purvīša balvas ieguvēji – Miķelis Fišers, Ieva Epnere, Katrīna Neiburga, Amanda Ziemele.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti