Kultūras ziņas

Mūzika nu jau pieaugušajiem pusaudžiem

Kultūras ziņas

Sāk dārdēt festivāls "Kubana"

Pikaso un Dalī darbi Rīgā

Mākslas kolekcionārs: Dalī ir Dons Kihots, Pikaso - pilnīgs pretstats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Salvadors Dalī ir spāņu kultūras Dons Kihots, bet Pablo Pikaso ir pilnīgs pretstats Salvadoram Dalī, uzskata mākslas kolekcionārs Aleksandrs Šadrins (Krievija). Tieši pateicoties Šadrinam, šobrīd līdz 27. septembrim Latvijas Mākslinieku savienības galerijā skatāma abu spāņu mākslas ģēniju tēlniecības, keramikas un grafikas darbu izstāde.

“Es vēlos attēlot pasauli tādu, kādu es to iedomājos!” Tā reiz par saviem darbiem ir izteicies slavenais spāņu mākslinieks Pablo Pikaso. Šoreiz kopā divi dižgari ir satikušies vienā izstādē – Pablo Pikaso un Salvadors Dalī. Tas ir vēl nebijis gadījums.

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā šobrīd ir skatāmi Pablo Pikaso un Salvadora Dalī tēlniecības, keramikas un grafikas darbi.

Autoru izstādītie darbi nāk no uzņēmēja Aleksandra Šadrina kolekcijas, kas tapusi pēdējo 15 gadu laikā. Kā pirmo kolekcionārs iegādājies Pablo Pikaso keramiku, un sākumā nav bijis tālāku plānu papildināt kolekciju ar Salvadora Dalī veikumu, taču, pateicoties Dali muzeja Parīzē dotajam impulsam, tas noticis.

„Salvadors Dalī ir spāņu kultūras Dons Kihots, tieši Dons Kihots! Viņš ir kā tāds neprātis, kurš, veidojot fantasmagorijas, izvēlējās tos pašus ideālus, kas vadīja Donu Kihotu. Viņa tēls saskan ar vienu būtisku spāņu mentalitātes daļu,” stāsta kolekcionārs Šadrins. „Pablo Pikaso ir pilnīgs pretstats Salvadoram Dalī. Piezemēts, ar saknēm zemē, mīlēja sievietes, vīnu un izklaides. Viņš bija tāds vīrišķās, maskulinās spāņu iekarotāju dabas paraugs – kas iekaroja puspasauli un pēc tam pazaudēja to.”

Izstādē redzami slavenākie Dalī sižeti, piemēram, kūstošais pulkstenis, zilonis uz tievām kājām, sieviete ar atvilktnēm un žirafe ugunī. Tomēr eksistē arī cits Dalī, kura radītie tēlniecības un grafikas darbi ir tikpat neparasti. Paralēli Pablo Pikaso keramika ļauj izprast viņa māksliniecisko centienu dziļumu.

Pikaso mājās vienmēr bijis daudz putnu. Pakāpeniski viņu tēli parādījās uz meistara darinātajiem šķīvjiem un krūkām. Izstādē var aplūkot vienu no pirmajiem Pikaso keramikas darbiem, kā arī pēdējo mākslinieka mūža gadu veikumu keramikā.

Spāņu mākslinieku Pablo Pikaso un Salvadora Dalī retā apvienošanās vienā izstādē dos apmeklētājiem iespēju salīdzināt abu ģēniju daiļradi un viņu redzējumu par sievietēm, koridu un viņiem kopējo svelmaino Spāniju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti