Kultūras ziņas

Izrāde bērniem par nāvi un pārdzimšanu

Kultūras ziņas

Ar koncertu svin Filipa Glāsa 80. jubileju

Mākslas klasiķim Kārlim Miesniekam – 130

Mākslas klasiķim Kārlim Miesniekam – 130!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Prasme zīmēt māca domāt, un prasme domāt cilvēkos jāaudzina kopš mazotnes – ar šādu pārliecību dzīvoja un savulaik jauno paaudzi mācīja mākslinieks Kārlis Miesnieks. 31. janvārī – viņa 130. jubileja.

Zīmēt var iemācīt jebkuru, ja vien viņš to grib un ja spēj atšķirt mājas lielumu no sērkociņkastītes – tā šīs dienas jubilāru, mākslas vēstures klasiķi, izcilu zīmētāju Kārli Miesnieku viņa 130. jubilejā atceras mākslas zinātniece Ingrīda Burāne.

"Ja runā par šīsdienas jubilāru Kārli Miesnieku kā ārkārtīgi spēcīgu personību Latvijas mākslā, tad to izsaka viņa raksturs, viņa vēlēšanās runāties, kontaktēties, jo reti ir tādi mākslinieki, kuri ļoti daudz runā ar saviem audzēkņiem," saka Burāne.

Veikls zīmētājs, kas dokumentējis ļoti daudzas Latvijas kultūrai nozīmīgas personības, un izcils pedagogs. Kārlis Miesnieks vairāk nekā 30 gadus strādājis Latvijas Mākslas akadēmijā par zīmēšanas pasniedzēju, tas aptver laika periodu no Latvijas pirmās brīvvalsts 20. gadiem līdz 50. gadu vidum padomju laikā.

"Viņš bija ļoti komunikabls un gara auguma, ļoti gara auguma, un ražens vīrs, ar skaļu balsi. Man laimējās viņu satikt divas reizes mājas apstākļos 60.gadu beigās un 1977. gadā," stāsta Burāne. Mākslas zinātniece uzskata, ka Miesnieks ierakstīts Latvijas kultūrā ar savu ārkārtīgi lielo vēlmi uzturēt zīmētprasmi un zīmētmācīšanu jau no mazotnes, par skolu nemaz nerunājot.

"Viņam bija taisnība, es domāju, ka mums Latvijā šobrīd daudzviet iet tā, kā iet, tāpēc ka cilvēki neprot domāt, un viņi neprot domāt tāpēc, ka viņi savā laikā nav mācīti zīmēt, jo zīmēšana ir saprašana," saka Burāne.

Pēdējos mūža gadus mākslinieks Kārlis Miesnieks bija spiests aizvadīt pilnīgā tumsā – liktenis viņam pamazām atņēma acu gaismu.

Ja meistara 130. jubilejas laikā vēlaties redzēt kādu no viņa darba oriģināliem, jādodas uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeju, kura patstāvīgajā ekspozīcijā viņš ierindots pie modernistiem un kur šobrīd aplūkojama tikai viena viņa glezna – "Klusā daba ar manekenu".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti