Mākslas galerijā Ņujorkā – LMA mācībspēku izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Galerijā „onetwentyeight" Ņujorkā (ASV) no 27. oktobra līdz 6. novembrim būs skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas (LNA) rektora prof. Alekseja Naumova un prorektora prof. Kristapa Zariņa darbu izstāde „Let's Talk About Painting".

Izstādes ekspozīciju veidos gan iepriekš tapuši un auditorijai Latvijā jau pazīstami darbi, gan lielformāta gleznas, ko mākslinieki īsi pirms izstādes atvēršanas būs radījuši uz vietas Ņujorkā. Kā tas raksturīgs Alekseja Naumova daiļradei, jaunie darbi taps lielā formātā un alla prima tehnikā – dinamiskā ritmā brīvā dabā, krāsas jaucot tieši uz audekla. Līdzīgi kā šovasar Kuldīgā, kur video formātā tika dokumentēts Alekseja Naumova gleznas tapšana pie Ventas rumbas, arī Ņujorkā abu gleznotāju darbs tiks fiksēts fotogrāfijās un video, nozīmīgu lomu atvēlot procesam, tam, kas risinās uz audekla no pirmā otas pieskāriena līdz pēdējam triepienam.

Stāstot par darbu pie izstādes galerijā „onetwentyeight", mākslinieki velk paralēles ar 2011.gadā īstenoto projektu „Eiropas atspulgi" un tā noslēgumā veidoto izstādi „Budapešta, Rīga, Venēcija, Vīne – Eiropas pilsētas latviešu mākslinieku gleznās". Projekta gaitā Aleksejs Naumovs un Kristaps Zariņš četrās pilsētās Eiropā plenērā gleznoja lielformāta darbus, radošo procesu iemūžinot DVD formātā. Darbs brīvā dabā un nepastarpinātā kontaktā ar vidi māksliniekiem joprojām ir svarīgs. Kā mākslas un kultūras portālam „Arterritory" nesen atklāja Aleksejs Naumovs, šobrīd viņš aizraujas "ar lielajiem formātiem – divu, trīs metru platumā". Gleznošana notiek dabā, process tiek filmēts.

"Traucē lietus, sniegs, saule, cilvēki, bet tas pieder pie lietas. Lielajiem formātiem es netaisu skices, es vienkārši izjūtu sevi dabā un mēģinu šo ilūziju pārvērst plaknē," norāda mākslinieks.

Gleznotājam Aleksejam Naumovam izstāde „Let's Talk About Painting" būs jau otrā iespēja gleznot Ņujorku. Pirmo reizi mākslinieks Ņujorkā strādāja 1995.gadā, kad Manhetenas urbāno ainavu bija iespējams portretēt no jahtas klāja pie Bruklinas tilta. Kopš tā laika Ņujorkā tapušās gleznas bijušas skatāmas jau vairākās mākslinieka personālizstādēs Latvijā un ārvalstīs.

Izstādi „Let's Talk About Painting" galerijā „onetwentyeight" papildinās saruna par glezniecību, kurā piedalīsies gan Aleksejs Naumovs un Kristaps Zariņš, gan Ņujorkas muzeju un mākslas un dizaina augstskolu pārstāvji.

Izstāde ir daļa no izglītojoša eksperimentālā projekta „Sharing Experience", kas īstenots, pateicoties galerijas „onetwentyeight" vadītājas Kazuko Mijamoto (Kazuko Miyamoto) aicinājumam un kuratores Marinas Goldenas iesaistei.

Plānots, ka Latvijas mākslinieku vizītei ASV sekos Kazuko Mijamoto viesošanās Rīgā 2014. gada pavasarī. Tās laikā LMA tiks atklāta mākslinieces izstāde, notiks performance un radošā darbnīca.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti