Mākslas festivāls «Ūdensgabali» 15. jubileju svinēs četras dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Starptautiskais laikmetīgās un video mākslas festivāls "Ūdensgabali" savā 15. jubilejā rīko četru dienu svinības uz AB dambja un peldošā mākslas centra “Noass”, kā arī Kronvalda parkā. Svētki norisināsies no 13. līdz 16. augustam.

"Ūdensgabalu" svētki savā pirmsākumā bija ceļojums, kur katra gada augustā velkonis peldošo skatuvi un skatītājus slaidos lokos vizināja pa Daugavu. Ik pa brīdim ceļotāji apstājās pretī naksnīgajai Vecrīgas panorāmai. Tad mākslas darbi un kustīgais attēls tika papildināts ar Vecrīgas torņu izgaismotajām smailēm un ekrānos redzamā mākslinieku iedomu tēlu radītā pasaule kontrastēja ar izteiksmīgo Daugavas tumšo ūdeņu monolīto kustību.

Uzsākot savu ceļojumu 2000. gadā, festivāla organizētāji (Dzintars Zilgalvis, Juris Boiko un Līga Miezīte) nebija izvēlējušies konkrētu galamērķi un uztvēra šo ceļojumu kā procesu. Tas ļauj mums arī šodien atzīmēt koordinātas labi izpētītajā Latvijas laikmetīgās mākslas vidē un doties tālāk jaunu atklājumu meklējumos.

Laika gaitā festivāls "Ūdensgabali" no radošo izcilību slavinoša pasākuma ir kļuvis par izpētes procesu un eksperimentus veicinošiem mākslas svētkiem, kuros, sadarbojoties mākslas organizācijām, pētnieciskajiem institūtiem un izglītības iestādēm, top jauni, zināšanu ietilpīgi mākslas darbi.

Šogad "Ūdensgabalu" svētkus ievadīs interaktīva mākslas darbu "Ūdeņi stāsta - Daugava" atklāšana. Skatītājiem būs iespēja sekot līdzi šo mākslas darbu koncepcijas attīstībai, izteiksmes formas un tehnisko risinājumu meklējumiem.

Katra festivāla diena ir veltīta konkrētiem vērtību un koordinātu meklējumiem. Un, kā jau pieklājas kārtīgā laivu braucienā, festivāla dalībnieki paši varēs noteikt savu maršrutu un pieturas vietas.

Atskatoties festivāla pagātnē un pirmsākumos, peldošās galerijas tilpnēs būs skatāma izstāde "Mans video ir neredzams. Juris Boiko", kura tiks atklāta 13. augustā. Festivāla pirmajā dienā priecēs arī Roberta Gobziņa, grupas "Resnie putni" un videomākslinieces Lindas Konones veidota performance, kā arī festivāla īpašā viesa - Ievas Akurateres - uzstāšanās. Vakara noslēgumā diskotēka uz lentēm - "Kosmoss" labākajās NSRD tradīcijās.

Festivāla otrajā dienā, 14. augusta, īpašo viesu - franču kuratores Marī Kantosas un mākslinieces Lauras Gozlanas - performance "Spoku kuģi un ūdens sapņi", aicinot ienirt dziļāk nezināmajos cilvēka psihes ūdeņos un prāta manipulācijās. Savukārt vakara turpinājumā uzstāsies ASV mākslinieks un komponists Džekins Pousons un lietuviešu izcelsmes saksofonists Arvīds Kazlausks ar audio vizuālu performanci, kurā iekļautā mūzika rodas, improvizējot ar baritonsaksofona, elektronikas un elektriskās ģitāras skaņu iespējām, ko papildina projekcija ar skaņu vibrāciju vizualizācijām, bet vakaru noslēgs DJ Mārtiņš Ratniks.

Festivāla trešajā dienā, 15.augustā, "Ūdensgabali" Rīgas svētku ietvaros pārcelsies uz Kronvalda parku pie Rīgas brīvostas pārvaldes un piedāvās labāko no Japānas Mediju mākslas festivāla programmas, bet "Ūdensgabalu" noslēdzošajā dienā būs veltīta bērniem.

No plkst. 12 līdz 17 peldošajā mākslas centrā “Noass” norisināsies radošas darbnīcas visai ģimenei, visjaunākos festivāla viesus aicinotot veidot animācijas filmas studijas “Multenkulten” un profesionālu animatoru Kristīnas Ratnieces un Ivara Šmita vadībā. Papildus būs skatāmas spilgtas un dzīvespriecīgas video programmas no Starptautiskā Londonas animācijas filmu festivāla, attiecīgi bērniem vecuma grupā 0-7  un 7-15 gadi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti