Mākslas dienās Valmierā uzplauks košs mākslas dārzs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 1.aprīļa līdz 1.maijam Valmierā notiks Mākslas dienas, radošās norises apvienojot tematikā “Mākslas dārzs”. Tajā starp koncertiem, izrādēm, tērpu kolekcijām, lekcijām, radošām darbnīcām un citām aktivitātēm ir arī vairākas izstādes.

Paronjancas "Ilūziju dārzs"

Valmieras integrētajā bibliotēkā no 31.marta būs apskatāma Karinē Paronjancas gleznu izstāde “Ilūziju dārzs”.

“Māksliniecei ir īpaša attieksme pret krāsu un ziemeļu zemei neraksturīgs temperaments. Armēņu un krievu gēni, “apaugļoti” ar mūsu mākslas skolas valodu, devuši lielisku rezultātu. Spilgti sarkans, zaļš, balts, rozā un zelts. Taču pamatu pamats ir ornaments. Tas ir viens no galvenajiem izteiksmes līdzekļiem un darbojas kā universāls informācijas nesējs – vispārinājums, simbols, maģija, vēsture, tilts no pagātnes uz tagadni. Karinē glezno uz apdrukātiem palagiem – raksts kā mandala, iespēja abstrahēties no realitātes. Uz šāda audekla “dzīvo” viņas tēlu pasaule – kaudžu kaudzēs salikti arbūzi, mīlas, kaisles, seksa simbols. Vēderainas, ziediem apgleznotas tējkannas kā no Kustodijeva bildēm, pasaku ziedi. Pilnasinīgā saldi rūgtā dzīve, kur blakus sadzīvo citrons, asais pipars un arbūzu sēkliņa – atmiņas par saldkaisles brīdi. Šie tēli jau saistās ar jaunās mākslinieces vārdu,” raksta mākslas zinātnes maģistre Sarmīte Sīle.

Karinē temperaments un īpatnējais glezniecības rokraksts gan iedvesmo, gan aizrauj citā pasaulē, pat kultūrā. Māksliniecei ir maģistra grāds. 2007.gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu, izglītojusies arī Itālijā.

Izstāde apmeklētājiem būs atvērta līdz 31.maijam.

Podnieka "Laidars"

1.aprīlī plkst.16.00 Valmiermuižas stallī atklās Kaspara Podnieka personālizstādi “Laidars”. Tā vēstīs par sakarībām starp cilvēka rīcību un procesiem dabā. Darboties var gan mērķtiecīgi, gan postoši, gan palikt starp malā stāvētājiem. Pasaule ir veselums, kurā katra detaļa ir neaizvietojama.

Skatītāji varēs aplūkot kinētisko instalāciju – objektu kopumu, mijiedarbojoties kokam, metālam, lauksaimniecības inventāram. To papildinās foto un video materiālos iemūžināta daba, ar tehniskiem paņēmieniem kadrā panākot vizuāli mānīgu efektu, pretēju dabas likumiem. Turklāt darbu realizācijā tiks iesaistīti zirgi.

Izstāde apskatāma līdz 7.maijam.

Neparastais dārzs

3.aprīlī Valmieras Jaunatnes centra “Vinda” pagalms pārvērtīsies par neparastu dārzu. Tajā sadarbībā ar SIA “ZAAO” būs iesakņojušies no otrreizējās pārstrādes materiāliem veidoti koki. “Selekcionāru” amatu, radot līdz šim neredzētas koku sugas, izmēģinās pirmsskolas un skolas vecuma bērni un jaunieši, kā arī studenti.

Tāpat no 3. līdz 13.aprīlim Valmieras Kultūras centrā būs Valmieras un apkārtējo novadu vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas konkursa darbu izstāde “Latvijas novadu toņi un pustoņi". Konkursa mērķis ir stiprināt bērnu un jauniešu patriotismu un valstisko apziņu, bagātināt kultūrvēsturisko pieredzi, veicināt radošo spēju attīstību, iniciatīvu, izteikt sevi ar vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas izteiksmes līdzekļiem. Organizē VJC "Vinda" un Kocēnu novada Izglītības pārvalde.

Mākslas dienās radoši “dārza darbi” notiks arī Valmieras Mākslas vidusskolā. Galerijā “K2” 4.aprīlī plkst.15.00 interesenti aicināti uz Lienas Bondares izstādes atklāšanu. Tā būs skatāma līdz 1.maijam. Savukārt audzēkņiem notiks dizaina skicēšanas darbnīca, konkurss “Mākslas dārzs” un tā dalībnieku darbu izstāde. Tāpat ikviens interesents 29.aprīlī no plkst.10.00 gaidīts Atvērto durvju dienā, kur varēs gūt informāciju par iespējām mācīties un pilnveidoties Valmieras Mākslas vidusskolā, aplūkot audzēkņu darbus, kā arī piedalīties radošajās darbnīcās. 

Rituma Ivanova kadri

Valmieras muzeja izstāžu namā 7.aprīlī plkst.16.00 atklās Rituma Ivanova darbu izstādi “Kadri 4”. Tajā būs Valmierai izveidota kolekcija, aicinot “tikties” ar izteiksmīgiem kadriem uz lieliem audekliem.

Ritums Ivanovs tiek uzskatīts par vienu no Latvijas pamanāmākajiem māksliniekiem, kurš guvis starptautisku atzinību. Caur popkultūras, erotikas un nāves simbolikas aspektiem mākslinieks novēro dažādus cilvēka emociju un būtības stāvokļus. Viņš strādā pašradītā svītrojuma un triepienu tehnikā, kas apvieno popārta un reālisma glezniecības tradīcijas.

Izstāde apskatāma līdz 6.maijam.

Gaismas pilienu dārzs

No 7.aprīļa plkst.20.00 Valmieras muzeja Pilskalna ielas Garšaugu dārzs pārtaps "Gaismas pilienu dārzā". Izstādes veidotāji ir mākslinieki Krišjānis Strazdīts un Ieva Lapiņa-Strazdīte. Viņi uzsver, ka gaisma ir īpašs vides dizaina objekts, ko veido vairāku elementu kopums: skatuve, scenogrāfija, režija, kā arī mākslinieka un vides saspēle. Muzeja viduslaiku un ārstniecisko augu dārzu mākslinieki pārvērtīs skatuvē, kas tikai aprīlī “nopurinās” ziemas segu. Tikmēr skatītāji rosināti izmantot iztēli, lai gaismas spēlē ieraudzītu pavasari un fantāzijas augus. Ziediem līdzīgos objektus iecerēts izvietot garšaugu dārza dobēs, zālājos, bet lietus lāšu virtenes – zem jumtu un balkonu korēm. Vides objektu izveidē izmantos arī slīpēta stikla kristālus, kas spēlēsies ar dažādu krāsu gaismām, ļaujot tajās saskatīt pat baldriānu un ķimeņu ziedu kopas. Sajūtas pastiprinās atbilstoša mūzika.

Gaismas dizaina izstāde būs aplūkojama līdz 7.maijam.

Rancānes fotogrāfijas pāri robežām

Savukārt dažādu tautu tradīcijas un unikālā kultūra būs skatāma Elizabetes Rancānes fotogrāfiju sērijā “Pāri robežām” Valmieras Valsts ģimnāzijas mākslas galerijā “Ledus pagrabs”. Izstādes atklāšana – 10.aprīlī plkst.12. Fotogrāfijās iemūžināti pāri, kuru saknes ir dažādās kultūrās. Māksliniece pēta identitātes jautājumus, atšķirības un māju sajūtu. Projekts ir trijās daļās. Pirmajā pāri atainoti savas piederības valsts nacionālajā vai tradicionālajā apģērbā. “Tam bija ne tikai estētisks nolūks, bet arī vēlme ilustrēt viņu kultūras mantojumu. Nacionālie tērpi tika izmantoti kā līdzeklis, lai izceltu dažādību un katras personas unikalitāti,” stāsta Elizabete Rancāne. Otra fotosērijas daļa demonstrē dziļākus globalizācijas un starpkultūru pētījumus. Pāri iemūžināti mājās, lai aplūkotu starpkultūru attiecības no cita skatupunkta un sniegtu skatītājam intīmāku iespaidu par šo cilvēku dzīvi. “Mākslas darbu katrs “nolasa” atšķirīgi, taču mani iedvesmo tas, kā atšķirīgas kultūras un tradīcijas sajaucas kopā, lai radītu ko jaunu,” norāda autore. Fotosērijas trešā daļa akcentē mainīgo izpratni par rasi un etnisko piederību, portretējot cilvēkus, kuru vecāki pārstāv dažādas etniskās grupas.

Izstāde skatāma līdz 31.maijam.

Vanadziņas pieneņu putenis

Kas ir pieneņu putenis un kā to saredz Signe Vanadziņa, varēs uzzināt, apmeklējot gleznotājas personālizstādi “Kurš gadalaiks?” – “Pieneņu putenis!”. To mākslas “Galerijā Laipa” atklās 13.aprīlī plkst.17.00.

Māksliniece pārsteidz ar dzīvespriecīgo pasaules redzējumu un sulīgo krāsu izmantojumu. Pāri dominējošiem krāsu laukumiem ir Signei raksturīgās švīkas un līnijas. Radītā noskaņa ir kontrastu pilna, koša un optimistiska.

S.Vanadziņai ir tuvs klusās dabas un ainavas žanrs, lai gan pēdējā laikā kompozīcijas arvien vairāk vienkāršojas, formās un saturā kļūstot vairāk abstraktas, saglabājot vien noskaņu, kas bieži attiecināma uz kādu no gadalaikiem.

Izstāde apskatāma līdz 17.maijam.

Mākslas dienās, tāpat kā pērn, piedalīsies arī Valmieras cietuma ieslodzītie. Viņu sagatavoto darbu izstāde Valmieras Tūrisma informācijas centrā būs aplūkojama no 10. līdz 24.aprīlim.

Valmieras Mākslas dienu programma skatāma Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas valmiera.lv sadaļā “Kultūra” un tūrisma vortālā visit.valmiera.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti