Rīta Panorāma

Lielbritānijā sākušās Askotas zirgu skriešanās sacīkstes

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Mākslas centrā NOASS izstāde "Vai tam ir nozīme?"

Mākslas centrā «Noass» Grieķijas diasporas mākslinieku darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz 1. jūlijam mākslas centrā "Noass" būs apskatāma Latvijas un Grieķijas Republikas diplomātisko attiecību simtgadei veltīta izstāde "Vai tam ir nozīme?", kurā apkopoti 11 Grieķijas diasporas mākslinieku darbi.

Ideja par šādas izstādes veidošanu radusies Grieķijas vēstniecībā Rīgā, un tās mērķis bija apvienot dažādus laikmetīgās mākslas darbus, kuru veidotājus vieno netradicionāla pieeja fotogrāfijai.

Izstādes kuratore Hloja Akritaki skaidro: "Šī izstāde pirmajā acu skatienā nešķitīs diez ko grieķiska. Iespējams, ka gaidīsiet ainavas gaiši zilos un baltos toņos. Taču visos šajos mākslas darbos var atrast grieķiem ļoti raksturīgus elementus."

Marmors no grieķu partenona, kārtīgu grieķu kāzu fotogrāfijas un ziedošā daba. Tas viss ir attēlots šeit redzamajos darbos, kas radīti, izmantojot dažādu tehniku – sākot no klasiska foto un beidzot ar grafiku. 

"Lielākā daļa darbu nav aizsegti ar stiklu. Tā doma ir sajust fotogrāfijas materiālu – dažkārt pat var sajust papīra un tintes smaržu. Un var sajust dažādos veidus, kā no fotogrāfijas var radīt mākslu," norāda kuratore.

Izstādi papildina arī divas instalācijas. Viena no tām ir mākslas telpas āra fasādei īpaši pielāgotais darbs "Daudzveidības šķirsts", ko veidojis mākslinieks Tolis Tatols.

"Un kaut kā, apmeklējot šo izstādi, mēs jau atrodamies vienā mākslas darbā. Lielākais šeit apskatāmais darbs ir 250 kvadrātmetrus liels un apvij šo kuģi, bet mazākais ir 250 kvadrātcentrimetrus liels un tas ir kuģa iekšpusē," stāsta Hloja Akritaki.

Katrs šajos darbos redzēs ko savu. Taču, lai saprastu, ko ar šiem darbiem vēlas pateikt mākslinieki, izstādei radīts arī īpašs katalogs. "Lai skatītājam ir šī te papildu informācija, uz ko viņš skatās un arī par pašu mākslinieku, lai saprastu kontekstu, ar ko viņš strādā un kāds ir bijis viņa profesionālais gājums," norāda mākslas centra "Noass" pārstāve Gita Jankovska.

Viņa arī uzsver: "Izstāde ir apskatāma salīdzinoši īsu laiku. Tādēļ mēs vēlamies, lai cilvēki diezgan operatīvi plāno izstādes apmeklējumu. Jo izstāde ir atvērta līdz 1. jūlijam un apskatāma vien no trešdienas līdz piektdienai no pulksten 15:00 līdz pulksten 22:00, līdz ar to var ieplānot kādā vakarā droši reizē apvienot ar pastaigu, aplūkot šo izstādi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti