Rīta Panorāma

Telefonintervija ar LTV žurnālistu Gintu Amoliņu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Atklāj tēlnieka Ģirta Burvja personālizstādi "Gaismēnas"

Mākslas arsenāla smagā artilērija. Rīgas Latviešu biedrībā skatāma Ģirta Burvja tēlniecības retrospekcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

21. aprīlī Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē tika atklāta tēlnieka Ģirta Burvja personālizstāde "Gaismēnas". Pati izstāde ir gluži kā ceļojums pa visu Latviju, jo tēlnieka radītie lielformāta darbi – skulptūras un pieminekļi jau labu laiku apskatāmi visā Latvijā. Taču tieši šajā izstādē vienuviet apkopoti to meti un miniatūras.

Izstādē redzama teju visa mākslinieka daiļrade – sākot no metāla origami miniatūrām, līdz pat ietilpīgiem zemes, akmens un koka veidojumiem dabā, kā "Ako" ansamblis Daugavmalā un citi.

"Šī ir tāda kā retrospekcija, jo sabiedriskās vides izveidē ar monumentāliem izteiksmes līdzekļiem es darbojos jau vairāk kā 40 gadus. Un te, protams, nav ne puse no visa veiktā, bet gribējās iezīmēt tās pamata jomas, stilu, tehniku, kurā es strādāju," uzsver mākslinieks Ģirts Burvis.

Pati ekspozīcija stāsta par aktuālajiem jautājumiem sabiedrībai Latvijas identitātes meklējumos un jauniem mākslinieka izaicinājumiem 21. gadsimtā. "Tie pamatā ir mūsu identitātes meklējumi atbilstoši mūsu laikam, mūsu laika prasībām. Otrs ir materiāli tehniskie risinājumi, jaunās tehnoloģijas kādas ienāk un mēs cenšamies arī tās pamanīt un izmantot savu tēlniecisko formu izveidē," stāsta tēlnieks.

Skatāmi arī tie darbi, kas tematiski atbilst Latviešu biedrības namam – latviskās identitātes pirmsākumiem Rīgā. Tāpēc lielu daļu te ieņem tieši galvaspilsētā veidoto pieminekļu miniatūras.

"Man liekas, ka tēlniecība ir mākslas arsenālā smagā artilērija, jo viņas radītie monumentālie darbi visefektīvāk iedarbojas ārtelpā un viņi dominē mūsu apziņā arī pat tad, kad viņu vairs nav.

Viņi ļoti dziļi pārņem mūsu atmiņu, mūsu mentalitāti. Un es domāju, ka tās liecības, kuras katra paaudze  var atstāt nākošajai ar šo vēstījumu arī liecina par to, cik mēs esam  pilnvērtīgi, vitāli un spēcīgi dzīvojuši šo laiku un vai mums ir bijis ko atstāt nākošajām paaudzēm – kādu atklāsmi kā stiprinošu liecību," teic Burvis.

Skatāmi arī "Laivcilvēku" un "Domakmeņu" vispārinātie tēli skulptūru un monumentālu būvju izpildījumā, Latvijas un ārzemju ainavās.

Ar medaļu "Saullēks" tēlnieks ieguva starptautisku atzinību – Džona Polloka balvu par inovācijām medaļu mākslās. Bet no pašas idejas tālāk tapa literātu piemineklis Vilim Plūdonim Bauskā, kā arī "Mētrienas laika rats" Madonas pusē. Pats mākslinieks par medaļas tapšanu atklāj: "Viss sākas ar kādu nelielu metu – locījumu. Pat ar papīra modelīti. Un tā arī bija ar šo medaļu "Saullēkts", kuru es izveidoju pirms desmit gadiem."

Izstāde biedrības namā būs skatāma līdz maija beigām. Un ceturtdaļa no tajā gūtajiem ienākumiem tiks ziedota Ukrainas cilvēku atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti