Kultūras ziņas

Jaunas izstādes Rīgas biržā un Sutas un Beļcovas muzejā

Kultūras ziņas

Vai ieviestie atvieglojumi veicinās kultūras patēriņu?

Latvijas Mākslas akadēmijas atbalsts Ukrainai

Mākslas akadēmija gatava uzņemt ukraiņu studentus un mācībspēkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Reaģējot uz asiņainajiem notikumiem Ukrainā, Latvijas Mākslas akadēmija radusi iespēju uzņemt gan ukraiņu studentus, gan mācībspēkus, vienlaikus pret karu iestājoties arī ar mākslu.

Latvijas Mākslas akadēmija jau brīvdienās, sasaucot studiju padomi, noorganizēja humānās palīdzības savākšanu, kā arī lēma par atbalstu ukraiņu bēgļu iesaistei studiju un nodarbinātības procesā.

Ziedojumu vākšana Ukrainas kara bēgļiem.
Ziedojumu vākšana Ukrainas kara bēgļiem.

Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore studiju darbā Antra Priede pastāstīja: "Pirmais notikums bija nepieciešamo mantu savākšana Mākslas akadēmijā, ko organizēja mūsu studentu pašpārvalde un kurā iesaistījās gan studenti gan pasniedzēji. Jau vakar tika nogādāta visa iegūtā mantība Ārlietu ministrijas noliktavā, taču pie tā mēs neapstājamies, un katrai katedrai tika aicinājums apzināt tās studiju vietas, ko mēs varētu nodrošināt potenciālajiem studentiem no mākslas augstskolām Ukrainā, un tāpat mēs arī šobrīd esam gatavi uzņemt divus pilna laika pētniekus, kuriem ir doktora grādi, un nodarbināt vismaz uz sešiem mēnešiem divos mūsu institūtos, kas ir Mākslas vēstures institūts un Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūts. Šobrīd arī mēs izskatām iespēju uz četriem mēnešiem aicināt divus viespasniedzējus, kuriem mēs arī nodrošinātu atalgojumu, tādējādi atbalstot ģimenes, kas varbūt būs palikušas Ukrainā, bet kāds no ģimenes locekļiem var būt nodarbināts Mākslas akadēmijā."

Savukārt Latvijas Mākslas akadēmijas darbinieki, kuriem ir savi uzņēmumi, piemēram, dizainā, plāno piedāvāt darba iespējas ukraiņu bēgļiem radošajā jomā.

Tikmēr pie akadēmijas atklāts metāla dizaina apakšnozares studentes, ukrainietes Marijas Tomčukas darbs kā brīvības manifestācija un protests pret iebrukumu Ukrainā.

Marijas Timčukas darbs pie Latvijas Mākslas akadēmijas
Marijas Timčukas darbs pie Latvijas Mākslas akadēmijas

"Satraukums un atbalsts Ukrainai ir visā pasaulē un tai skaitā Latvijā, un mākslas valoda neapklust arī kara laikā, un jebkuros laikos un mākslas valoda ir vārds, kurš ir izteikts vizuālā formātā," norādīja gleznotājs, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Kristaps Zariņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti