Kultūras rondo

Folkloras festivāla "Baltica" lielkoncerts "Šurp, Jāņa bērni!"

Kultūras rondo

Izstādē "Astoņas baltas dienas. Baltica ’88" taps folkloras festivāla atmiņu krātuve

MVT Vasaras mājā notiks izstāžu cikls "Skaņai vajag telpu"

Māksla un mūzika krustosies fonda «Mākslai vajag telpu» šīs vasaras projektā «Skaņai vajag mākslu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Fonds "Mākslai vajag telpu” šovasar maina izstāžu ciklu tradīciju, piedāvājot mūzikas un mākslas projektu "Skaņai vajag mākslu”. Jauno ciklu aizsāks grupa "Instrumenti” ar muzikālo ainavu par Džemmas Skulmes darbu "Putnubiedēklis” Marijas Ulmanes scenogrāfijā. 

“Skaņai vajag mākslu – tā ir man ļoti būtiska mākslas un mūzikas krustošanās nostādne, kas kādreiz bija daudz aktīvāka un daudzveidīgāka,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” bilst mūziķis Jānis Šipkēvics.

“Šajā notikumā esmu ļoti klātesošs, mūzikai jāatrod krustošanās punkts ar mākslu un jāveic svarīga misija – parādīt un atklāt mākslas darbus, kuri ir kaut kur, bet nav pieejami skatītājiem, jo nav vietas, kur izstādīt,” turpina Šipkēvičs.

19. jūnijā fonda “Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā tiks atklāta pirmā izstāde projekta “Skaņai vajag mākslu” ietvaros. Trīs mēnešu garumā Kalnciema ielā 36/38 norisināsies starpdisciplinārs mūzikas un vizuālās mākslas notikums, kurā satiksies atzīti latviešu mūziķi un komponisti, lai transformētu vizuālo valodu fiziski netveramā formā.

“Mūziķi – katrs komponists vai grupa – izvēlējās konkrēta mākslinieka darbu, kas tapis laikā pēc Otrā pasaules kara,” atklāj fonda “Mākslai vajag telpu” vadītāja Katrīna Jaunupe.

Mūziķiem bija iespēja izvēlēties no simt darbiem, vispirms piecus, tad vienu konkrēto. Daudzi mūziķi izvēlējušies vienu, bet katrs tajā ieraudzījis ko citu.

“Skaņai vajag mākslu” projektā piedalās grupa “Instrumenti” ar muzikālo ainavu par Džemmas Skulmes darbu “Putnubiedēklis“ Marijas Ulmanes scenogrāfijā, grupa "Mumiy Troll" ar muzikālo interpretāciju par Bruno Vasiļevska darbu “Klusā daba – saules stars” Krišjāņa Elvika scenogrāfijā, Imants Kalniņš ar kompozīciju par Māra Ārgaļa darbu "Bez nosaukuma"  "GolfClayderman" scenogrāfijā, Intars Busulis ar muzikālo interpretāciju par Dainas Riņķes darbu “Mūsu māja” Madaras Kvēpas scenogrāfijā, Vestards Šimkus ar kompozīciju par Māra Ārgaļa darbu “Mūzika” Jāņa Šneidera scenogrāfijā un grupa “Prāta vētra” ar savu interpretāciju par Rūdolfa Piņņa darbu “Dārgakmeņi” Jāņa Kraukļa redzējumā. Izstāžu cikla mākslinieciskais vadītājs ir Kristians Brekte.

Katra mūziķa radošais process arī ir iemūžināts nelielā video. To varēs aplūkot Vasaras mājā un arī tās facebook.com kontā. Jau var iepazīties ar grupas "Instrumenti" radošo procesu.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti